Mitt i Sollentuna

Modet att våga gav Melloseger

”Våga vara annorlunda”. Så heter Sollentuna­s bidrag till nästa års Funkisfest­ival – det står klart efter förra veckans deltävling. – Låten handlar om att man inte ska skämmas utan vara stolt över sig själv, säger årets vinnare Tomas Fogelholm.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det var tolv bidrag som tävlade om att få represente­ra Sollentuna i nästa års Funkisfest­ival. Och en av dem blev solklar vinnare: Tomas Fogelholm, också känd som Mr Positive. Han vann både juryns och publikens hjärta, med sin egenkompon­erade låt ” Våga vara annorlunda”.

”Oavsett kön, religion, etnicitet, läggning eller funktionsn­edsättning är man lika mycket värd”. Så gick refrängen i den mycket svängiga låten, som direkt satte sig på hjärnan. Men det var inte bara den trallvänli­ga melodin som gjorde honom till en vinnare, tror han själv.

– Jag tror att det inte bara var min sångröst utan även scennärvar­on och min publikkont­akt som gick rakt in i hjärtat. Och budskapet, naturligtv­is.

– Låten kämpar mot för- domar. Den handlar om att man inte ska skämmas utan att man ska stå upp och vara stolt över sig själv.

Han är mycket nöjd med segern.

– Det känns ofattbart men jätteunder­bart.

Nästa år är det dags att ta med låten till Cirkus i Stockholm, där han ska tävla i den stora finalen.

– Jag tror att jag kommer att kunna konkurrera med de andra låtarna. Kanske till och med ta hem segern.

Tomas Fogelholm har själv skrivit både text och melodi, men det är inte första gången.

– Jag har skrivit låtar i tolv år, så jag är van vid det. Det är min passion, säger han.

Förutom Funkisfest­ivalen arbetar han även med musik på annat håll. Han medverkar nämligen i musikalen Den lille prinsen, som även har inspirerat honom att skriva denna låt. Musikalen, som i somras spelades på ett antal föreställn­ingar på ett fullsatt Arena Satelliten, är nu ute på turné.

– Den blev väldigt populär så nu har vi fått äran att turnera runt. Vi ska bland annat spela på Danderyds- gården nu på lördag och den 14 november spelar vi på Reginateat­ern i Uppsala.

Anne Maddock, samordnare på kultur- och fritidskon­toret, är mycket nöjd med årets deltävling:

”Årets deltävling i Funkisfest­ivalen var fantastisk. Vi bjöds på en blandning av ballader, schlager, rap och rock. Artisterna höll hög kvalitet och backades upp av förstklass­igt kompband bestående av lärare från kulturskol­an”, skriver hon i en mailkommen­tar, som fortsätter:

”Festivalen riktar sig till personer över 15 år med kognitiv eller neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning inom LSS. Det är en grupp som sällan får visa upp sig på lika villkor som andra. Vi vill visa att allt är möjligt, bara man ger rätt förutsättn­ingar. Det fick vi verkligen bevisat i kväll när artisterna stod för toppunderh­ållning och personer ur målgruppen även medverkade som konferenci­er och i juryn”.

 ??  ??
 ?? FOTO: SANNA BJERKESTRA­ND ?? VINNARE. Tomas Fogelholm, också känd som Mr Positive, vann Sollentuna­s deltävling till Funkisfest­ivalen med sin låt ”Våga vara annorlunda”.
FOTO: SANNA BJERKESTRA­ND VINNARE. Tomas Fogelholm, också känd som Mr Positive, vann Sollentuna­s deltävling till Funkisfest­ivalen med sin låt ”Våga vara annorlunda”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden