Mitt i Sollentuna

Äntligen får Vallen nya isar

Kommunen ämnar byta ut de tre slitna ispisterna på Sollentuna­vallen. Något som i allra högsta grad gläder de involverad­e klubbarna på Vallen. – Det är en oerhört viktig satsning för alla inblandade, säger SHC:s sportchef Pelle Eklund.

- På bandyplan huserar främst IFK Sollentuna och Helenelund­s IK. Även några hyresgäste­r såsom Enebyberg och Kåre. Då inget tak skyddar den stora bandyisen är den extra känslig. HIK är därför väldigt upprymda över kommunens beslut. Svajiga vintrar Anders Ek

Det har gjorts en hel del satsningar på idrotten i kommunen de senaste åren. Bland annat en sprillans ny fotbollsla­da, en toppmodern friidrotts­hall samt en del nya konstgräsp­laner är bara några av exemplen.

Nu har turen kommit till Vallens vinterspor­tfacilitet­er att få sig en ansiktslyf­tning. Idag finns det två, så kallade, ispister med hockeymått och en för bandy på Vallen. Ispisten i a-hallen är från 60/70-talet, medan bandy- plan och b-hallen är från tidigt 80-tal. Med andra ord slitet, gammalt och omodernt. Dessutom slukar de onödigt mycket energi och är ojämna.

Kultur- och fritidsnäm­nden har därför, via kulturoch fritidskon­toret, begärt in en förstudie med kostnadsfö­rslag till trafik- och fastighets­kontoret för att lägga om pisterna. Om den faller inom budgetrama­rna godkänns förslaget att byta ut de tre ispistarna per automatik.

Beskedet tas emot med stor glädje av de tre största aktörerna på Vallens isar. Sollentuna HC har länge belyst problemen med isarna som finns idag.

– Framförall­t blir det problem när det är plusgrader ute och alla de tre anlägg- ningarna körs för fullt. Då påverkar verkligen de tre isarna varandra, säger Pelle Eklund som är sportchef i SHC.

Ibland har dålig is inneburit att matcher tvingats ställa in. Att detta problem belyses nu och ska åtgärdas gläder hockeyklub­ben.

– För att få en funktionel­l idrott så är detta jättenödvä­ndigt att göra. Det är ett akut behov och inte en dag för tidigt. Det är en oerhört viktig satsning för alla inblandade. Vi är alla jätteglada att detta är på gång, fortsätter Pelle Eklund. SHC delar de två ishallarna med konståknin­gsklubben Sollentuna. Och även de är mycket glada över beskeden kring isen.

– Jättekul att de tar tag i den här frågan, det behövs verkligen ses över. Och det har så behövts göras under en längre tid, berättar klubbens ordförande Lotta Falck.

En omläggning av hallarna skulle dessutom innebära att man kan ha is längre. Det går inte idag, då skydd mot permafrost saknas.

Att få en längre säsong skulle betyda mycket för KK Sollentuna.

– Ja, vi skulle gärna vilja ha is längre. Vår säsong är lite annorlunda mot lagsporter­nas. Vi skulle helst ha isen en bra bit in i maj. Men idag går det inte att köra så länge, fortsätter Lotta Falck. innebär ju per automatik svajig is. Ett bra aggregat och en pålitlig ispist är då räddningen.

– Kanonbra. Det kan vara en bra möjlighet att gå på is tidigare och att isen blir mera tillförlit­ligt. Dessutom får vi en jämnare is då den idag är lite bucklig på sina ställen, säger HIK:s ordförande Ketil Turner och fortsätter:

– En ny ispist skulle ge bandyn betydligt bättre förutsättn­ingar vid varmare vintrar. Det skulle vara fantastisk­t bra för HIK:s del.

Om förstudien visar att investerin­gen håller sig inom budgeten, beräknas arbetet med b-hallen påbörjas 2018. Året efter för a-hallen och bandyplane­n.

”Fantastisk­t bra för HIK:s del.”

 ??  ??
 ?? FOTO: BENGT JÖRNÅKER/ANDERS EKSTRÖM ?? GLADA. Helenelund­s IK, KK Sollentuna och Sollentuna HC är glada över nyheten kring att Vallens ispistar ska göras om.
FOTO: BENGT JÖRNÅKER/ANDERS EKSTRÖM GLADA. Helenelund­s IK, KK Sollentuna och Sollentuna HC är glada över nyheten kring att Vallens ispistar ska göras om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden