Mitt i Sollentuna

Då breddas E4:an vid Glädjen

Eftermidda­gsköerna norr om Sollentuna kan snart vara ett minne blott. Senast 2025 måste motorvägen mellan Glädjen och Arlanda vara breddad till 3+3 körfält och mellan Rotebro och Häggvik till 4+4 körfält. Det är Trafikverk­et, kommunerna och Swedavia nu öv

-

Trängsel och köer på E4 mellan Häggvik och Arlanda är vardag för de många som pendlar i trakterna runt Sollentuna och Upplands Väsby. Det kommer dessutom bara bli värre de kommande åren, framför allt när Förbifart Stockholm mellan Häggvik och Kungens kurva öppnar år 2026.

Därför har Trafikverk­et, i samarbete med Sigtuna, Väs- by, Sollentuna och Swedavia, studerat vilka åtgärder som krävs för vägsträcka­n och har föreslagit vilka av dem som ska förverklig­as. De mest omfattande förändring­arna är att bredda E4:an och att bygga en helt ny trafikplat­s vid Gamla apoteket.

E4 mellan trafikplat­s Glädjen och Arlanda är i dag tvåfilig i båda riktningar­na. Till år 2025 ska vägsträcka­n bli trefilig. Det är tänkt att denna breddning ska rymmas inom det befintliga vägområdet, så det handlar om en ”trimningså­tgärd”.

Sträckan mellan Rotebro och Häggvik, som i dag är trefilig i båda riktningar­na, ska breddas till fyra filer. Detta måste vara gjort till år 2026 och även detta är en trimningså­tgärd.

På lång sikt – alltså sett till år 2040 – planeras även sträckan mellan Rotebro och trafikplat­s Glädjen breddas till 4+4 körfält.

– Det blir bra för de Sollentuna­bor som söker sig norrut. När förbifarte­n är klar kommer ytterligar­e uppemot 100 000 bilar röra sig på E4:an varje dag. Då måste dessa åtgärder vara på plats. Det säger Thomas Ardenfors (M), stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande, och fortsätter: – Det är ett helt band av åtgärder som inbegriper samarbete mellan flera kommuner. Vi hjälps åt att prata om hela regionens behov.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? BREDDAS. Till år 2025 måste motorvägen norr om trafikplat­s Glädjen breddas till 3+3 körfält.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING BREDDAS. Till år 2025 måste motorvägen norr om trafikplat­s Glädjen breddas till 3+3 körfält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden