Mitt i Sollentuna

Strid om Duvslaget avgörs i domstolen

Tvisten om Duvslaget är på väg upp i tingsrätte­n. Under tiden vägrar föreningen Stallbacke­ns vänner att lämna tillbaka nycklarna till huset – och de planerar att återuppta uthyrninge­n av lokalen. – Vi måste ju ha pengar så att vi kan underhålla stället,

- Anna Wettergård

Striden om Duvslaget har pågått länge – men är nu mer infekterad än någonsin. Föreningen Stallbacke­ns vänner har stämt kommunen, samtidigt som de vägrar lämna tillbaka nycklarna och planerar att återuppta uthyrninge­n av lokalen. Detta trots att deras eget hyreskontr­akt har gått ut, och kommunen försöker avhysa dem.

Duvslaget – det lilla röda huset bredvid Edsviks konsthall som brukar hyras ut för fester och möten – har under en tid varit föremål för en tvist. Föreningen Stallbacke­ns vänner har hyrt fastighete­n i 25 år och under den tiden har de rustat upp huset från grunden. Huset har också brunnit ned en gång, och då var det Stallbacke­ns vänner som via sin försäkring till största delen betalade för en ny byggnad.

Nu har deras 25-åriga hyreskontr­akt gått ut och kommunen vill inte förlänga det, eftersom de vill ha rådighet över lokalen. Men Stallbacke­ns vänner är inte intressera­de av att lämna ifrån sig Duvslaget. Får de inte vara kvar, vill de att kommunen i stället betalar för att lyfta och flytta byggnaden till en annan plats, eftersom de anser att byggnaden är deras.

Ärendet hamnade först i hyresnämnd­en, som dock avskrev det eftersom det enligt dem uppenbart saknades förutsättn­ingar för en förlikning.

Nu har föreningen i stället skickat in en stämningsa­nsökan för att ta ärendet vidare till tingsrätte­n.

Och under tiden vägrar de lämna ifrån sig nycklarna till huset. De planerar också att återuppta uthyrninge­n av lokalen, som har legat nere sedan deras kontrakt gick ut.

– Vi måste ju ha pengar så att vi kan underhålla stället. Förutom uthyrninge­n är

”De vill bara stjäla det här stället.”

vår enda inkomst medlemsavg­ifter, och vi går snabbt i konkurs om vi ska leva på bara medlemsavg­ifterna.

Det säger föreningen­s ordförande Jan R Nilsson. Han tycker att Stallbacke­ns vänner har gett kommunen chansen att lösa den här frågan.

– Vi har suttit i timmar med kommunen för att hitta en kompromiss. Men de är inte intressera­de. De vill bara stjäla det här stället.

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, vill i dagsläget inte kommentera ärendet eftersom det har blivit ett rättsfall. Men i tidigare nummer av Vi i Sollentuna har han sagt:

– Stallbacke­ns vänner har verkligen varit eldsjälar; spikat golv, fixat och donat. Det har skapat en känsla av ägarskap hos dem. De har gjort ett fantastisk­t arbete här men de äger inte byggnaden. Nu kommer deras nyttjander­ättsavtal att gå ut, samtidigt som vi håller på att se över hur vi vill utveckla Edsvikenom­rådet. Och vi vill skapa rådighet och handlingsf­rihet över det här området.

Inte heller Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, vill kommentera ärendet i dagsläget:

– Eftersom vi går in i en rättsproce­ss nu blir mina svar väldigt begränsade. Vi kommer att företrädas av jurister och jag vill inte den störa den ordningen.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? STÄMNING. Stallbacke­ns vänner har skickat in en stämningsa­nsökan för att dra ärendet om Duvslaget vidare till tingsrätte­n. På bilden Lennart Högman och Jan R Nilsson, föreningen­s ordförande.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD STÄMNING. Stallbacke­ns vänner har skickat in en stämningsa­nsökan för att dra ärendet om Duvslaget vidare till tingsrätte­n. På bilden Lennart Högman och Jan R Nilsson, föreningen­s ordförande.
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? DUVSLAGET. Stallbacke­ns vänner har under 25 år förvaltat Duvslaget åt kommunen och hyrt ut huset för olika tillställn­ingar.
FOTO: FELICIA KARLSSON DUVSLAGET. Stallbacke­ns vänner har under 25 år förvaltat Duvslaget åt kommunen och hyrt ut huset för olika tillställn­ingar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden