Mitt i Sollentuna

Integratio­n genom mänsklig kontakt

I veckan ordnades det integratio­nslunch i Sollentuna för tredje året i rad. – Nyanlända träffar ofta mest myndighete­r. Men den mänskliga kontakten är guld värd, säger Camilla Hermelin som organisera­t lunchen.

- Anna Wettergård anna.wettegard@direktpres­s.se

Tanken med integratio­nslunchen är att nyanlända ska få chansen att möta etablerade svenskar på en ”jämn spelplan”. Det berättar Camilla Hermelin, vice ordförande i Företagarn­a samt vd på Karriärkon­sulten. Hon är projektled­are och anordnar integratio­nslunchen för tredje året i rad.

Det började med att hon blev utsedd till årets nyföretaga­re 2014, av Sollentuna kommun. Hon kände genast att hon ville ge någonting tillbaka.

– Jag låg vaken en natt med sonen och funderade på det här med integratio­n. Jag ville komma på något, en lösning.

Hon säger att nyanlända ofta mest träffar svenskar i kontakten med myndighete­r, och att den vanliga, mänskliga kontakten saknas.

– Man måste få chansen att träffa vanliga människor. Den mänskliga kontakten är guld värd för vidare integratio­n. Och så kom jag på idén att sitta ner och äta en måltid tillsamman­s.

Så föddes tanken på en integratio­nslunch. Etablerade svenskar kommer hit en gång per år och betalar för två luncher; en för sig själva och en för en nyanländ. Och så sitter de och äter en måltid tillsamman­s. I år är det ungefär 70 personer anmälda till lunchen, som sponsras av Sollentuna kommun och organisati­onen Företagarn­a.

Två av årets deltagare är Janne Fjellstedt, politisk sekreterar­e för KD, och den nyanlända Chaomei Qin, som har varit i Sverige i ungefär fyra månader.

– Jag vill känna hur det är att leta jobb i Sverige, säger Chaomei Qin som arbetade med bokföring i hemlandet Kina, och fortsätter:

– Nästa steg blir att försöka hitta ett jobb.

Janne Fjellstedt tycker att det är en god idé med just en måltid.

– Det är i sådana här slags möten mellan människor som det händer. Det är nätverk som gör att man klarar sig. Jag gör det här som ett

Jag är här idag för att försöka skapa jobbkontak­ter, och kanske hitta potentiell­a arbetsgiva­re.

försök att leva upp till den stolta deklaratio­nen att Sollentuna ska vara Sveriges bästa integratio­nskommun.

En annan av lunchens deltagare är Envera Nahic från Bosnien, som har varit i Sverige i tre år. Hon har pluggat till sjuksköter­ska och letar jobb inom vårdsektor­n.

– Jag är här idag för att försöka skapa jobbkontak­ter, och kanske hitta potentiell­a arbetsgiva­re. Det är första gången jag är här, men det känns väldigt spännande och trevligt!

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? LUNCH. I veckan var det integratio­nslunch i Sollentuna. Ungefär 70 företagare och nyanlända deltog.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD LUNCH. I veckan var det integratio­nslunch i Sollentuna. Ungefär 70 företagare och nyanlända deltog.
 ??  ?? LUNCH. Två av deltagarna på årets integratio­nslunch var Janne Fjellstedt, politisk sekreterar­e för KD, och Chaomei Qin, som bara varit i Sverige i några månader.
LUNCH. Två av deltagarna på årets integratio­nslunch var Janne Fjellstedt, politisk sekreterar­e för KD, och Chaomei Qin, som bara varit i Sverige i några månader.
 ??  ?? LUNCH. En av deltagarna på årets integratio­nslunch var Envera Nahoc från Bosnien.
LUNCH. En av deltagarna på årets integratio­nslunch var Envera Nahoc från Bosnien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden