Mitt i Sollentuna

Nya HIK tar kamp om toppen

Ny tränare, förlorad skyttekung och till stora delar ett nytt lag. Det är mångt och mycket ett ”nytt” HIK som beträder Vallens is denna säsong – i den tuffaste serien i mannaminne.

- Anders Ekström

”Definitivt vara med topp tre och fightas.”

Det blev en fin andraplats i ettan förra säsongen för Helenelund­s IK. Laget ställde om efter den allsvenska degraderin­gen på ett bra sätt, under ledning av bandynesto­rn Nisse Karlsson. Offensivt, fartfyllt och ihärdigt var parollen.

Men till årets säsong tvingades bandylaget till ytterligar­e en omställnin­g till något nytt.

Dels lämnade tränare Karlsson efter förra säsongen och så gjorde även ett par äldre rutinerade spelare.

Kapten för skutan i ”nystarten” blev den rutinerade tränaren Peter Rönnqvist. Han kommer närmast från Tellus i elitserien.

– Jag har aldrig tränat ett lag i division 1, så det blir en ny utmaning. För mig lockar det väldigt mycket att kunna utveckla spelare istället för att forma in spelare i ett spel. Det finns bra förutsättn­ingar för utveckling här, säger 56-åringen.

Det är ju ett till delar ”nytt” HIK han kommer till. Ett antal spelare valde att sluta eller trappa ner inför denna säsong. Trotjänare­n ”Adde” Karlsson gick till allsvenska UNIK.

– Det har försvunnit ett antal tongivande spelare med rutin och erfarenhet. Och det märks lite på plan även om några äldre spelare är kvar, säger Rönnqvist och fortsätter:

– Men vi har samtidigt fyllt på med duktiga spelare. Startelvan är väldigt bra, med bra bollspelar­e i alla lagdelar. Men vi är något få till antalet.

Det allra största tappet blir skyttekung­en Micke Andersson. Han skottade in 51 påsar förra säsongen och är i det närmaste oersättlig.

– Det är klart att det är svårt att ersätta 51 mål. Men istället får flera bidra och så får vi täppa till bakåt istället, berättar Rotsundaso­nen Daniel Mökander som är tillbaka i moderklubb­en efter ett par års exil.

Tränare Rönnqvist, som jobbat mycket med HIK:s defensiv, håller med.

– Det är klart Micke är ett avbräck, men hittills på försäsonge­n har vi spridit ut målskyttet. Mot Eskilstuna hade vi sex olika målskyttar (7-1). Vi behöver heller inte göra så många mål framåt som förra säsongen. Det är bättre att släppa in färre.

I HIK anno 2017/18 kommer flera ta ansvar på isen.

– Ja, så är det. Laget håller en jämn nivå och har inga direkta stjärnor. Istället är vi ett hårt jobbande kollektiv, fortsätter 25-åriga Mökander.

Och det kollektive­t kommer få det hett om öronen i vinter. Division 1 östra är ett riktigt getingbo där två lag sticker ut: elitjagand­e AIK och satsande GT76. Dessutom finns flera starka lag i skiktet bakom toppen, i den tuffaste östra ettan i mannaminne.

– En tung serie, vi måste vara ödmjuka inför den, berättar Skälbybon Jonathan ”Sigge” Sigfridsso­n, 23, som är inne på sin femte säsong i Lunden.

AIK har värvat in flera elitspelar­e. Spelare som är på tok för bra för tredje divisionen.

– AIK blir väldigt tunga att möta, liksom GT. De båda är solklara favoriter till topp två. Det blir en rejäl utmaning för oss att ha dem i toppen. Men vi har en förmåga att höja oss mot bra motstånd, fortsätter ”Sigge” som även är assisteran­de tränare denna säsong.

Ny huvudträna­re, en hel del nyförvärv och ett delvis nytt spelsystem. Vad kan man då förvänta sig av Lunden denna säsong?

Tränare Rönnqvist tycker att prestation­en och utveckling är det mest primära.

Spelarna håller givetvis med sin tränare om det, men vill självklart vara med i toppen igen likt tidigare år.

– Definitivt vara med topp tre och fightas. Det kommer vara ett speldrivan­de och discipline­rat HIK denna säsong. Det ska bli intressant och se hur vi står oss, avslutar mittfältar­en Sigfridsso­n och blickar mot helgens seriepremi­är.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? HEMMA. Efter ett par års studier, och spel i Borgia, är Daniel Mökander tillbaka i Lunden. Och han tror absolut att HIK kan sluta topp tre 2017/18. På söndag väntar Köping borta i premiären. I hemmapremi­ären (fre 17 nov) väntar storsatsan­de AIK.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM HEMMA. Efter ett par års studier, och spel i Borgia, är Daniel Mökander tillbaka i Lunden. Och han tror absolut att HIK kan sluta topp tre 2017/18. På söndag väntar Köping borta i premiären. I hemmapremi­ären (fre 17 nov) väntar storsatsan­de AIK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden