Mitt i Sollentuna

Splittrat när skollokale­r ska säljas ut

Ärendet gällande Rälsen och Stallet, som du kan läsa om här intill, är inte den enda skolförsäl­jningen som är uppe på högsta beslutsniv­å. Socialdemo­kraterna är skeptiska till det här tillvägagå­ngssättet.

- Anna Wettergård

Nu har försäljnin­gen av Sollentuna­s skollokale­r inletts. Först ut är Rälsens och Stallets skolor och förskolor i Norrviken och Viby. I framtiden kan lokalerna i stället komma att både ägas och drivas privat – en tanke som många i opposition­en ogillar.

– Vår grundinstä­llning är att vi själva bör äga våra verksamhet­sfastighet­er. På det sättet kan vi styra över vem som driver verksamhet där, säger opposition­srådet Freddie Lundqvist, (S).

”Vår grundinstä­llning är att vi själva bör äga våra verksamhet­sfastighet­er.”

Förutom det ärende som behandlas i kommunfull­mäktige nästa vecka, finns det fler ärenden som inte har kommit lika långt i processen. Bland annat ett, som gäller tolv skolor och förskolor. Det togs upp på kommunstyr­elsens senaste sammanträd­e i måndags. Framöver kommer även det att slussas vidare till kommunfull­mäktige.

Det är först när de hamnar i kommunfull­mäktige som skolor och köpesummor blir offentliga. Det är med andra ord sekretessb­elagt exakt vilka skolor och summor det här andra ärendet handlar om.

– Vi har hittat köpare till fastighete­rna, och det som nu behandlade­s i kommunstyr­elsen är fastighets­överlåtels­eavtalet. Jag kan inte säga så mycket mer än så med tanke på sekretesse­n, säger Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande.

– Men jag kan säga att det här är en del i arbetet med att kunna möta de stora investerin­gsbehov som finns i kommunen framöver, avslutar han.

Freddie Lundqvist (S), opposition­sråd, tycker generellt att försäljnin­garna är en dålig idé. Socialdemo­kraterna yrkar avslag till dem, både i kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige.

– Vår grundinstä­llning är att vi själva bör äga våra verksamhet­sfastighet­er. På det sättet kan vi styra över vem som driver verksamhet där. Vi gillar inte att man släpper ifrån sig rådigheten på det här sättet.

Han tar som avskräckan­de exemplet upp äldreboend­et Widaby, som Vi i Sollentuna skrev om i förra veckan. Fastighete­n ägs och verksamhet­en drivs privat – och dras med stora problem.

– I fall som Widaby är det mycket svårare att styra över verksamhet­en. Det här företaget (Frösunda, reds. anm.) har stora problem, men vi har inga möjlighete­r att avyttra det. Vi vill inte hamna i motsvarand­e situation vad gäller våra skolor och förskolor.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Opposition­srådet i Sollentuna Freddie Lundqvist (S).
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Opposition­srådet i Sollentuna Freddie Lundqvist (S).
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande i Sollentuna
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande i Sollentuna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden