Mitt i Sollentuna

Syskonfört­ur på väg tillbaka

Liberalern­a i Sollentuna kämpar för att återinföra syskonfört­ur i kommunen. Men Moderatern­a strävar emot. På tisdag tas frågan upp i barnoch ungdomsnäm­nden.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Syskonfört­ur innebär att barn med syskon på samma skola eller förskola får förtur. Sollentuna hade syskonfört­ur tidigare, men den avskaffade­s 2015 eftersom den ansågs oförenlig med skollagen.

I dagsläget är det istället närhetspri­ncipen som styr i Sollentuna – det vill säga att barn ska hamna på en skola så nära hemmet som möjligt.

Men rättsläget är oklart. Sundbyberg återinförd­e syskonfört­ur i början av året, och fick rätt av förvaltnin­gsrätten.

Frågan prövas nu i flera kommuner: Är det är möjligt att tillämpa syskonfört­ur på ett sätt som är förenligt med skollagens krav på att kommunen ska erbjuda alla elever plats i en skola nära hemmet? Per Altenberg (L), ledamot i barn- och ungdomsnäm­nden, tror att svaret är ja. Han kämpar för att införa syskonfört­ur i Sollentuna.

– Vi vet att många föräldrar drabbas av det här och det är en stor fråga, säger han och fortsätter:

– Att varje morgon och varje kväll transporte­ra sina barn till två olika skolor; det blir ett stort stresspåsl­ag för både föräldrar och barn. Plus all administra­tion med två olika skolinlogg­ningar, studiedaga­r, skolavslut­ningar och så vidare. Dessutom ökar antalet korta resor med bil, så det finns en miljöas- pekt på det hela också.

Han berättar att majoritete­n av Stockholms­kommunerna numera har syskonfört­ur, och hoppas att Sollentuna kan följa i deras spår.

– Varje kommun anpassar reglerna för syskonfört­ur så att det passar deras förutsättn­ingar. Jag bedömer att även vi skulle klara de krav som ställs i skollagen. Just det här med skollagen är dock den största anledninge­n till att Moderatern­a är motståndar­e till syskonfört­uren.

– Vi bedömer att det inte är juridiskt lämpligt att införa syskonfört­ur i Sollentuna. Det skulle inte fungera rent geografisk­t i områden som Kärrdal, Rotebro, Norrviken och Viby, där de kommunala skolorna är mer utspridda. Det är mer än två kilometer mellan de kommunala skolorna i dessa områden. Det säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, och fortsätter:

– Risken är att vi skulle hamna i förvaltnin­gsdomstole­n om vi införde syskonfört­ur. Och jag vill inte sätta Sollentuna­s föräldrar i den positionen; att de först ska anpassa sig till syskonfört­uren och sedan tvingas byta tillbaka till ett system med närhetspri­ncipen.

Hon säger också att skolvalet ser bättre ut i Sollentuna i år jämfört med tidigare år, och att de allra flesta föräldrar ändå får något av sina förstahand­sval vad gäller skola och förskola.

– Jag vill inte förringa de få familjer som drabbas negativt. Men jag kan tillägga att vi också får många samtal från föräldrar som stöder närhetspri­ncipen, avslutar hon. Nästa vecka kommer frågan upp i barn- och ungdomsnäm­nden. Per Altenberg hoppas på att få tillräckli­gt stöd i frågan, även utan Moderatern­a. De har nämligen Kristdemok­raterna bakom sig, och får de stöd även av opposition­en kan det räcka.

– Frågan kommer att gå till omröstning, så det kan hända att vi får igenom det även utan Moderatern­a, avslutar han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden i Sollentuna. Tidigare skrivet om syskonfört­ur i Vi i Sundbyberg.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden i Sollentuna. Tidigare skrivet om syskonfört­ur i Vi i Sundbyberg.
 ?? FOTO: JESPER FRISK ?? PER ALTENBERG (L). Han kämpar för syskonfört­ur i Sollentuna.
FOTO: JESPER FRISK PER ALTENBERG (L). Han kämpar för syskonfört­ur i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden