Mitt i Sollentuna

Sollentuna pilotkommu­n i nytt trygghetsp­rojekt

Brottsföre­byggande rådet genomför just nu ett ettårigt projekt, där samarbete mellan polis, kommun och fastighets­bolag ska förebygga brott i socialt utsatta områden. Pilotproje­ktet testas på flera platser i landet – och Sollentuna är en av pilotkommu­nern

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Magnus Ramstrand (KD) är ordförande i brottsföre­byg- gande rådet i Sollentuna. Han berättar att det nya pro- jektet har testats i Sollentuna sedan början av året. Trygghetsp­rojektet heter EST – effektiv samverkan för trygghet.

Rent praktiskt funkar det så att ett antal nyckelpers­oner i kommunen träffas varje tisdag. Det är personal från socialkont­oret, barnoch ungdomskon­toret, utbildning­s- och arbetsmark­nadskontor­et, kultur- och fritidskon­toret samt kommunledn­ingskontor­et, som träffar kommunpoli­sen och representa­nter från Sollentuna­hem.

– De här personerna ar- betar sedan tillsamman­s för att skapa en gemensam lägesbild. Hur ser det ut nu och vad kan vi göra nu? Det är ett bra sätt att snabbt kunna gå från tendenser och oro till att samverka kring konkreta orosmoment, säger Magnus Ramstrand.

Än så länge har pilotproje­ktet inte utvärderat­s men Magnus Ramstrand säger att känslan så här långt är väldigt positiv.

– Det är ett ganska komplext system man använder, där man får upp olika indi- katorer på hur det går inom olika områden. Sedan kan vi styra våra insatser mot aktuella problemomr­åden.

En annan del av projektet är att knyta an till polisens samverkan även med andra myndighete­r: Skatteverk­et, försäkring­skassan, arbetsförm­edlingen, tullverket och så vidare.

– Det är ett sätt att arbeta med samhällets alla tillgängli­ga resurser, mot konkreta mål och genomföra gemensamma satsningar.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? POSITIV. Magnus Ramstrand, ordförande i brottsföre­byggande rådet i Sollentuna, tycker att det nya pilotproje­ktet verkar fungera bra.
FOTO: MICHAEL FOLMER POSITIV. Magnus Ramstrand, ordförande i brottsföre­byggande rådet i Sollentuna, tycker att det nya pilotproje­ktet verkar fungera bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden