Mitt i Sollentuna

Kommunen har påbörjat utförsäljn­ingen av skollokale­r

Nu har kommunens omdebatter­ade försäljnin­g av skollokale­r inletts. Först ut är Rälsens och Stallets skolor och förskolor i Norrviken och Viby.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Vi i Sollentuna har tidigare rapportera­t om kommunens planer på att sälja ut ett antal skolfastig­heter. Det tjugotal skolor och förskolor som det handlar om ägs i dag av kommunen medan skolverksa­mheten i dem drivs av privata aktörer.

I framtiden kan lokalerna i stället kommas att både ägas och drivas privat – en tanke som många i opposition­en ogillar.

Frågan har stötts och blötts under en längre tid och nästa vecka kommer det ärende som gäller denna försäljnin­g upp till kommunfull­mäktige. Beslutet tycks dock i praktiken redan vara fattat, då kommunen denna vecka offentligg­jorde det på sin hemsida.

– Vi är i majoritet i kommunen och det här beslutet fattades dessutom med stöd av Miljöparti­et och Sollentuna­partiet – så vi ser inte att det kommer bli några radikala förändring­ar i kommunfull­mäktige. Det är därför vi kände oss bekväma med att offentligg­öra det här beslutet redan nu, säger Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande.

De fastighete­r som ska säljas i detta första skede är Rälsens förskolor och skolor i Norrviken och Viby samt Stallets förskola och skola i Norrviken. De ägs alla av samma moderbolag: Atvexa, som också är det bolag som köper fastighete­rna. Christina Hodell, VD för skolorna, är nöjd med försäljnin­gen:

– Det känns bra. Vi har huserat här i 25 år och har varit nöjda med Sollentuna kommun som fastighets­ägare. Nu blir det vårt moderbolag som köper oss i stället och det känns bra. Men vi hade varit lika positiva till att vara kvar i kommunen.

Hon säger att försäljnin­gen inte kommer att påverka skolorna.

– Nej, inte på något sätt egentligen. Det enda är att vi kommer att få en annan fastighets­förvaltare, avslutar Christina Hodell.

Henrik Thunes är också mycket nöjd med beslutet.

– Det är mycket glädjande att en av våra verksamhet­saktörer har haft viljan att förvärva den här fastighete­n. Det visar att det finns en vilja hos våra fristående aktörer att ta över och långsiktig­t driva den här verksamhet­en vidare.

 ?? FOTO: VIRON MEDIA ?? Christina Hodell, VD för skolorna som ska säljas ut först.
FOTO: VIRON MEDIA Christina Hodell, VD för skolorna som ska säljas ut först.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRSÄLJNIN­G. Majoritete­n vill sälja ett antal skolfastig­heter, där privata aktörer bedriver skolverksa­mhet. Men Socialdemo­kraterna stretar emot.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRSÄLJNIN­G. Majoritete­n vill sälja ett antal skolfastig­heter, där privata aktörer bedriver skolverksa­mhet. Men Socialdemo­kraterna stretar emot.
 ??  ?? DEBATT. Frågan om försäljnin­gen väcker debatt, vilket vi har rapportera­t om tidigare.
DEBATT. Frågan om försäljnin­gen väcker debatt, vilket vi har rapportera­t om tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden