Mitt i Sollentuna

Äldre uppmanas flytta från Widaby

Sedan öppnandet för ett år sedan har det nya demensboen­det Widaby dragits med allvarliga brister. Nu har kommunen fått nog och rekommende­rar de äldre att flytta därifrån. Frösundas äldreomsor­g som driver boendet svarar med att kalla kommunen oprofessio­nel

- Anna Wettergård anna.wettergard@ direktpres­s.se

Vi i Sollentuna har flera gånger rapportera­t om Frösundas demensboen­de Widaby i Sollentuna, som sedan starten dragits med allvarliga problem.

Nu sätter kommunen ned foten. Under ett möte nu i veckan rekommende­rade de att de boende flyttar därifrån.

– Frösunda kommer inte tillrätta med bristerna. Om de blir bättre på något så tillkommer det ett nytt problem i stället. Vi kan inte ta ansvar för den vård som bedrivs där, säger Anna-Lena Johansson. Hon berättar om allvarliga brister på flera fronter. – Något så basalt som läkemedels­hantering, det har inte fungerat. Vår medi- cinskt ansvariga sjuksköter­ska är ändå ganska luttrad, men hon säger att det här är bland det värsta hon sett.

– Dessutom har man brustit i den palliativa vården. Det som kan vara bland det allra viktigaste, att man får ett värdigt och smärtfritt slut. Förra veckan förekom det också ett övergrepp i en duschsitua­tion. Personalen agerade inte som de skulle, när en boende inte ville duscha.

På mötet svarade vissa av de boende att de vill flytta, medan andra vill bo kvar. De som vill flytta kan få hjälp med flytt, städning och en månadshyra så att de slipper betala för dubbla boenden.

Fram till nu har kommunen genomfört täta kontroller av verksamhet­en, men nu kommer de att återgå till en mer normal tillsyn. Per-Otto Waern är affärsområ­deschef för Frösundas äld-

”Vi känner oss jagade och jag förstår inte hur de tänker”

reomsorg. Han säger att det visserlige­n återstår problem på Widaby men att de genomfört huvuddelen av alla de åtgärder som kommunen krävt och och kommit tillrätta med mycket.

– Jag har pratat med de flesta av de boende, åtta av tio är uttalat positiva , och vill bo kvar även om de tycker att det var stökigt inlednings­vis. Det är bara en av dem jag pratat med som vill flytta.

Han är kritisk till kommunens agerande.

– Vi känner oss jagade och jag förstår inte hur de tänker när de gör det här utspelet. Jag tycker inte att man gör så här, utan man borde istället föra en profession­ell diskussion, avslutar Per-Otto Waern.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? WIDABY. Boendet har blivit anmäld ett antal gånger för brister i vården – både till kommunen och enligt Lex Maria. Boendet har blivit granskat och utrett och de har blivit ålagda både beställnin­gsstopp och vite, eftersom de inte kommer tillrätta med...
FOTO: ANNA WETTERGÅRD WIDABY. Boendet har blivit anmäld ett antal gånger för brister i vården – både till kommunen och enligt Lex Maria. Boendet har blivit granskat och utrett och de har blivit ålagda både beställnin­gsstopp och vite, eftersom de inte kommer tillrätta med...
 ??  ?? TRÅKIGT. Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden i Sollentuna tycker att det är väldigt tråkigt att det har blivit som det har blivit på Widaby.
TRÅKIGT. Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden i Sollentuna tycker att det är väldigt tråkigt att det har blivit som det har blivit på Widaby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden