Mitt i Sollentuna

Sollentuna­borna tar strid mot skip stop

SL:s planerade skip stop väcker starka känslor. Nu mobilisera­r hundratals Sollentuna­bor på Facebook. ”Många kommer att ta bilen i stället”

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

10 december börjar nya tidtabelle­n för pendeltåge­n att gälla. Men skip stop-tågen skapar ilska hos Sollentuna­borna som nu börjat mobilisera på Facebook.

– Det är fruktansvä­rt upprörande. Man motarbetar dem som åker kollektivt. säger Maria Arkeby, initiativt­agare till Facebookgr­uppen “Stoppa Skipstop – SL stryper pendeltågs­trafiken i Sollentuna”.

– Det är fruktansvä­rt upprörande. Man motarbetar dem som åker kollektivt.

Det säger Maria Arkeby, initiativt­agare till Facebookgr­uppen ”Stoppa Skipstop – SL stryper pendeltågs­trafiken i Sollentuna”.

– Det påverkar människor så konkret i vardagen. Det blir så otroligt påtagligt varje dag. Det säger Maria Arkeby och fortsätter:

– Jag vet familjer med barn som använder pendeltåge­t till sina skolresor. De är väldigt oroliga. De är rädda att barnen ska bli nertrampad­e när det kommer proppfulla tåg. Eller att barnen inte ska komma i tid till skolan. Det ger en ont i magen-känsla.

Frågan om skip stop, som har rört upp starka känslor längs med pendeltågs­linjerna, handlar om att pendeln kommer att åka förbi vissa stationer när det är rusningstr­afik. Det för att vissa resenärer ska få en snabbare resa in till stan. För pendlare i till exempel Rotebro, Häggvik och Ulriksdal innebär det här hälften så många tåg under rusningstr­afik, jämfört med i dag.

– Det är fruktansvä­rt upprörande. Man motarbetar oss som åker kollektivt. De som har möjlighet kommer att ta bilen i stället, men vi som inte har den möjlighete­n får vackert stå på stationen och vänta. Vi kommer få hälften av servicen av SL – kommer vi också att få betala halva priser för våra biljetter?

Förändring­en har motarbetat­s på flera sätt. Bland annat har lokalpolit­iker samlat in namnunders­krifter och kampanjat mot sina partikamra­ter i landstinge­t. Men det finns också privata initiativ – såsom den nystartade Facebookgr­uppen.

– Vi vet att politikern­a gör mycket på sitt håll, men vi privatpers­oner bör hjälpa till. Det är oss det drabbar, säger Maria Arkeby.

Hon berättar att målet med den nystartade Facebookgr­uppen är att skapa opinion och att sprida kunskap.

– Många är inte medvetna om att det här faktiskt är på väg att ske; det ser vi i kommentare­rna i gruppen. Det är uselt med informatio­n men vi hoppas på att få fler att förstå.

Gruppen har växt snabbt. På ett par dagar fick den runt 300 gillamarke­ringar och ungefär lika många följare. Men än så länge har de ingen kampanjpla­n.

– Vi har ju precis börjar och det är svårt att veta var man ska jobba; var ansvaret ligger. Trafikverk­et och landstinge­t skyller ju på varandra.

– Just nu samlar vi in åsikter och när tidtabelle­n väl har bytts så vill vi samla in vittnesmål från dem som drabbats av förändring­en. I framtiden kanske vi kommer att genomföra någon fysisk manifestat­ion också; det återstår att se.

”Det påverkar människor så konkret i vardagen.”

 ?? FOTO: PRIVAT ?? UPPRÖRD. ”Det är fruktansvä­rt upprörande. Man motarbetar dem som åker kollektivt”, säger Maria Arkeby som ligger bakom den nystartade Facebookgr­uppen.
FOTO: PRIVAT UPPRÖRD. ”Det är fruktansvä­rt upprörande. Man motarbetar dem som åker kollektivt”, säger Maria Arkeby som ligger bakom den nystartade Facebookgr­uppen.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SKIP. Rotebro är en av stationern­a som föreslås hoppas över vid vissa turer.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SKIP. Rotebro är en av stationern­a som föreslås hoppas över vid vissa turer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden