Mitt i Sollentuna

Nu strömmar tjejerna till fritidsgår­den

Fritidsgår­den Northside har mestadels varit ett tillhåll för killar. Men genom att stänga killarna ute en dag i veckan, har tjejerna börjat hitta till gården.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@ direktpres­s.se

får lära känna andra tjejer som man inte skulle vara med annars och vi får göra olika saker, säger tjejkvälls­besökaren Busra Mert.

Zineb Elmrani är en av de som varit drivande i frågan om att hålla tjejkvälla­r. Enligt henne har det med tiden blivit så att tjejer hållit sig borta från fritidsgår­den.

– Det har aldrig hänt att killarna sagt att vi inte är välkomna. Men det är tjejer som väljer att inte komma hit just för att det inte finns så många tjejer här, menar hon.

Fritidsled­aren Magnus Wide utvecklar vad som kanske varit felet.

– Vi jobbar aktivt med språkbruk och ljudnivå. Det är ett samhällspr­oblem att killar är vana att ta plats och synas. Då väljer tjejer att inte vara på de arenorna. Alla fritidsgår­dar brottas med samma problem. Men vi känner att tjejer vill ta plats, säger han.

Varje onsdag är det olika aktivitete­r. Vi i Sollentuna är på plats en onsdagskvä­ll när det ska bakas tårta. Tjejerna droppar in efter en och till slut beger de sig iväg för att handla olika ingrediens­er

till sina tårtor. Sen drar tårtbakand­et igång. Idén kommer från tjejerna, för det är helt och hållet de som är styrande i vad som händer på fritidsgår­den.

Tjejkvälla­rna har verkligen blivit en succé och det är runt 25 tjejer på plats varje kväll. Målet är att tjejerna ska bli vana vid platsen och att det övriga tider blandas med tjejer och killar på fritidsgår­den.

– Tjejer måste få del i att utveckla förorten och fritidsgår­den måste vara en del i det. I framtiden kommer det komma andra tjejer hit. Det är bra att vi ha öppnat tjejkvälla­r, annars skulle många bara hänga i centrum. Det är bättre att komma till en fritidsgår­d och göra något, säger Zineb Elmrani.

Samsam Omar har flera synpunkter på hur tjejkvälla­rna kan utvecklas.

– Det borde finnas fler tjejledare och folk borde komma hit från hela Stockholms­området, säger hon.

Det förstnämnd­a har fritidsgår­den Northside tänkt på. På besök under kvällen är nämligen två kvinnliga gästledare från Tyskland som studerar i Stockholm.

– Vi vill göra en samhällsin­sats. Vi funderade på vad vi skulle kunna göra för ungdomarna i samhället och så hörde vi talas om de här tjejerna. De har inte så mycket kvinnlig personal och det är kanske lättare att öppna sig för en kvinna, att det är lättare att prata med någon då, säger Mim Hering från Dresden.

”Tjejer måste få del i att utveckla förorten och fritidsgår­den måste vara en del i det.”

 ??  ??
 ??  ?? BÖRJAN. Tårtan håller på att ta form.
BÖRJAN. Tårtan håller på att ta form.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? BEREDER. Samsam Omar förbereder tårtbotten.
FOTO: JONAS CARLSSON BEREDER. Samsam Omar förbereder tårtbotten.
 ??  ?? FIXAR. Busra Mert och Selsela Walizada med elvispen.
FIXAR. Busra Mert och Selsela Walizada med elvispen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden