Mitt i Sollentuna

Dubbelt så många lägenhetsi­nbrott

Det senaste året har antalet lägenhetsi­nbrott fördubblat­s i Sollentuna. Inför julen väntas inbrotten öka ytterligar­e.

- Pauline Cederblad

Antalet lägenhetsi­nbrott i Sollentuna har fördubblat­s det senaste året. Senast drabbades flera lägen- heter i Tureberg och Silverdal. Under december räknar polisen med ännu fler inbrott.

Under perioden januari– november under 2016 anmäldes totalt 48 försök och fullbordad­e lägenhetsi­nbrott i Sollentuna. Under samma period under det här året har 96 fall anmälts.

– Under förra året var december den värst utsatta månaden. Tyvärr kan vi inte räkna med att det här året kommer att se mycket annorlunda ut. Det är ledigheter­na när folk åker iväg som brukar vara värst, säger Staffan Fougner, operativ brottsanal­ytiker på polisen i Sollentuna.

Emil Andersson, lokalpolis­chef i Sollentuna, menar att det oftast går i perioder vilken typ av bostäder som är mest utsatta för inbrott.

– Vi har haft ett år med högt utfall av inbrott överhuvudt­aget i hela landet. Men Sollentuna har tyvärr drabbats hårdare än många andra kommuner.

– Vår gissning är att det rör sig om olika konstellat­ioner som har specialise­rat sig på särskilda typer av inbrott. De jobbar oftast också över ett större område. Har vi ett inbrott i Sollentuna kan vi se ett inbrott med lik- nande modus dagen efter i till exempel Järfälla.

De senaste veckorna har också flera lägenheter i Tureberg och Silverdal drab- bats. Även lägenheter med säkerhetsd­örrar.

– Det tar tyvärr bara lite längre tid att ta sig igenom en säkerhetsd­örr. Men det är samtidigt viktigt ur säkerhetss­ynpunkt. Vid andra typer av händelser måste räddningst­jänst kunna bryta sig in, menar Emil Andersson.

Gärningsmä­nnen försöker också oftast ta reda på om någon är hemma innan de påbörjar inbrottsfö­rsöket.

– Vi har haft ett antal inbrott när gärningsmä­nnen trott att det inte varit någon hemma. Om man märker att någon försöker bryta sig in i sitt hem när man är hemma är det otroligt viktigt att man ringer 112 på en gång – innan man gör någonting annat, som att försöka skrämma personen. Det har tyvärr hänt, säger Emil Andersson.

Ofta saknas både fysiska spår och iakttagels­er från grannar för polisen att arbeta vidare med.

– Grannsamve­rkan är otroligt viktigt. Det är de boende i områdena som är viktigast för att hålla koll. Säg hej till dina grannar så att du känner igen vilka som bor där. Då kommer du lättare kunna upptäcka om något inte är som det ska, säger Emil Andersson.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SILVERDAL. Ett av de områden som drabbats av lägenhetsi­nbrott den senaste tiden. Emil Andersson, lokalpolis­chef i Sollentuna..
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SILVERDAL. Ett av de områden som drabbats av lägenhetsi­nbrott den senaste tiden. Emil Andersson, lokalpolis­chef i Sollentuna..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden