Mitt i Sollentuna

Nästa år tvingas djuren gå i skolan

När tunneln under E4 är stängd är det svårare för barn att ta sig till Bögs gård. ”Ingen idé att gnälla”, säger Anders Ström, och tar med sig djuren och gården ut till förskolor och skolor istället.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I samband med bygget av förbifart Stockholm är Knistaväge­n – med tunneln under E4 – stängd i flera omgångar. Avstängnin­garna gör det betydligt svårare att ta sig ut till Bögs gård. Det tycker Anders och Bia Ström, som driver gården, märks tydligt i besökarant­alet.

Men de tycker inte att det är någon idé att gnälla.

– Visst kan vi gnälla. Men det här är ett så enormt byg- ge så att det kommer inte att göra någon skillnad vad vi tycker. Vi får leva med det här och då är det bättre att göra något bra av det, säger Anders Ström.

Därför har de bestämt att när tunneln stängs nästa gång, i vår, börjar de ta med sig delar av gården ut till kommunens barn istället. Till förskolor tar de med sig djur och en klapphage – eller en ponny för ponnyridni­ng – och till skolor tar de med sig undervisni­ngsmateria­l.

– Skolorna är ofta lite för stora för att det ska funka att ta med sig en klapphage. Där blir det mer undervisni­ng istället, säger Anders Ström.

– Vi kan använda materi- al från LRF (Lantbrukar­nas Riksförbun­d). Det finns hur mycket material som helst, fyller Bia Ström i.

– Ja, skolbarnen kan till exempel få förbereda lite ”frågor till bonden”, som vi svarar på. Vi har testat lite på våra barns skolor och intresset från barnen har varit jättestort. De har verkligen tänkt till och frågar om allt möjligt, säger Anders Ström och fortsätter:

– Vi kan också ta med oss lite frön som de kan få plantera i klassrumme­t och se olika sädesslag växa upp. Och så får de komma ut hit när tunneln har öppnat igen, och få uppföljnin­g här på gården.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BESÖKER. Bia och Anders Ström på Bögs gård ska börja besöka skolor och förskolor, nu när det är svårt för barnen att ta sig till gården. Till förskolor kan de till exempel ta med sig en häst eller en klapphage med getter eller kaniner.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BESÖKER. Bia och Anders Ström på Bögs gård ska börja besöka skolor och förskolor, nu när det är svårt för barnen att ta sig till gården. Till förskolor kan de till exempel ta med sig en häst eller en klapphage med getter eller kaniner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden