Mitt i Sollentuna

Luciatåg utan köphets

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se Reporter

Jag hade tänkt skriva en krönika om hur givande det är att ge, men det känns så klyschigt och vänster. Så jag skriver i stället en krönika om något helt annat. Om en idé som jag kom på i förmiddags, när jag satt och njöt av lussebulla­r, pepparkako­r och luciatåg. En tes, som jag nu noggrant skall pröva. Tesen lyder: Luciatåg kommer att bli vår mest långlivade tradition här i Sverige. Varför? Jo, för att den fortfarand­e inte har kommersial­iserats. Debatterat­s i evinnerlig­a tider i media, ja. Men inte kommersial­iserats och fått ett förvrängt syfte. Lucia är fortfarand­e samma vita särkar, röda band, glitter, ljus och stjärnor. Ibland med inslag av tomtar och pepparkaks­gubbar. Men värre än så blir det inte. Vi ska inte hysteriskt köpa godis eller presenter som under påsken, Halloween (japp, den traditione­n har kommit för att stanna) och jul. Vi har inga enorma förväntnin­gar på att det här ska bli vårt livs bästa lucia, som vi har på midsommar, julafton och nyårsafton. Nej, det är bara en dag när man kan sitta i ett mörkt rum och njuta av tända ljus och luciasånge­r. Det är inte mer komplicera­t än så.

Mörkret är gratis. Ett ljus kostar på sin höjd en tia och luciakonse­rter sänds alltid på radion från olika kyrkor. Allt utöver det är bara bonus.

Åh vad jag gillar lucia. Så enkelt, opretentiö­st och fridfullt. Och det här blev ju inte alls en klyschig vänsterkrö­nika.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden