Mitt i Sollentuna

Mystiska planet över Norrort förklaras

Om du hör ett flygplan flyga på låg höjd över ditt hus någon av de kommande dagarna så har ni svaret här:

- Michael Toll Kevin Wedin

Söder om Stockholm var det många som under förra veckan vaknade av ett ihärdigt flygplansl­jud och undrade över vad det var för flygplan som flög på låg höjd över deras hus.

Nu kommer svaret och snart kommer även flygplanet till den norra sidan om Stockholm.

Det är företaget Fortum Värme som ligger bakom det hela. Under sex nätter fram till och med årsskiftet kommer ett flygplan på låg höjd flyga över hela Stockholm. Det görs för att upptäcka eventuella läckage i Fortums rörsystem.

– Vi vill minska utsläppen av energi. Det här är ett sätt att kontroller­a att vårt system fungerar, och det måste genomföras nattetid, säger Thomas Gibson, kommunikat­ionschef på Fortum Värme.

– Det handlar verkligen om att flyga fram och tillba- ka, fram och tillbaka. Det är som ett rutnät, eller snarare långa korridorer, som läggs över hela Stockholm. Det måste vara klar sikt, lagom kallt och inga andra värmekällo­r som rör sig, säger P-O Hedman, presstales­man på Fortum. Flygplanet är värmekamer­a utrustat med och doku- menterar alla värmekällo­r på marken. Det här gör att det är lätt kan se om det läcker någonstans.

Hittills har flygplanet betat av Lidingö och Söderort. Kvar återstår hela Norrort, Västerort och City.

Flygningar­na genomförs nattetid, från klockan 22 till 03.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLYGPLAN. Fotot på flygplanet är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS FLYGPLAN. Fotot på flygplanet är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden