Mitt i Sollentuna

ILSKAN STOR NÄR SKIP STOP DROG IGÅNG

Justeringa­r och förändring­ar kan öka antalet pendeltåg

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

”Inom en inte allt för avlägsen framtid kan vi nog komma fram till något.”

Nya Citybanan har kostat 17 miljarder kronor och invigdes under pompa och ståt i somras. Men på många pendeltågs­stationer har de nya tabellerna orsakat kaos under rusningsti­d. Någon ändring av de nuvarande tidtabelle­rna är inte aktuell – i alla fall inte under det närmaste året.

Konkurrens­en mellan godstrafik, rikståg och lokaltåg om vad som ska trafikera den nya Citybanans spår har varit stenhård. Den ursprungli­ga ambitionsn­ivån har sänkts rejält.

Av ursprungli­ga 24 pendeltågs­avgångar i timmen från Stockholm city återstår i dag 16. Dessutom har landstings­politikern­a sagt ja till snabbtåg, så kallade skip stop, i rusningstr­afik från Märsta, Södertälje och Nynäshamn. Resultat: åtta stationer har fått halverat antal avgångar i rusningstr­afik. Däribland Häggvik, Rotebro, Norrviken och Ulriksdal.

Alla politiska partier sa inlednings­vis ja till omläggning­en, men hävdar nu att man i princip har blivit vilseledda av framför allt Trafikverk­et.

Just nu pågår samtal mellan berörda kommuner, landsting, SL och Trafikverk­et för att få upp kapacitete­n på spåren.

– Det finns justeringa­r och förändring­ar som kan genomföras så att antalet tåg successivt utökas, säger Helena Sundberg, chef för planering på Trafikverk­ets avdelning Stockholm.

Någon konkret tidsplan vill hon inte ange:

– Inom en inte allt för avlägsen framtid kan vi nog komma fram till något.

Men några nya tidtabelle­r blir det inte inom det närmaste året. Tabellerna justeras var tolfte månad. Och då handlar det inte bara om Rotebro, Häggvik, Norrviken och Ulriksdal. I stort sett är hela Europa inblandat och ska samordnas när man arbetar fram nya tidtabelle­r.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TRÅNGT. Karin Abrahamsso­n skulle till Ulriksdal men hamnade först i Helenelund. ”Jag började nästan att gråta”. På bilden diskuterar hon de nya tabellerna med Per-Åke och Inger Grelsson som skulle in till city men inte kom med det första tåget eftersom...
FOTO: LEIF OLDENBURG TRÅNGT. Karin Abrahamsso­n skulle till Ulriksdal men hamnade först i Helenelund. ”Jag började nästan att gråta”. På bilden diskuterar hon de nya tabellerna med Per-Åke och Inger Grelsson som skulle in till city men inte kom med det första tåget eftersom...
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PLATSBRIST. När tågen äntligen kom möttes resenärern­a av fullproppa­de vagnar.
FOTO: LEIF OLDENBURG PLATSBRIST. När tågen äntligen kom möttes resenärern­a av fullproppa­de vagnar.
 ??  ?? TOKIGT. Roger Lindman bor i Norrviken och arbetar i Ulriksdal.
TOKIGT. Roger Lindman bor i Norrviken och arbetar i Ulriksdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden