Mitt i Sollentuna

Oro bland de äldre på Tors backe

Tors Backe har omvandlats till trygghetsb­oende. Men exakt vad det innebär är fortfarand­e oklart och de boende har inte fått besked om vad de ska betala för sitt boende. Olle Sandberg från kommunens pensionärs­råd tycker att situatione­n är onödigt rörig.

- Anna Wettergård

”Alla har tagits på sängen och situatione­n är väldigt förvirrad.”

i Sollentuna har tidigare rapportera­t om att äldreboend­et Tors Backe skulle göras om till trygghetsb­oende, vilket väckt stor oro bland boende och anhöriga. Det eftersom förändring­en till exempel innebär att vårdperson­alen försvinner.

Nu har förändring­en alltså genomförts, men trots det återstår många oklarheter. Och processen kritiseras av representa­nter från kommunens pensionärs­råd. Bland annat eftersom det ännu inte är bestämt vad det nya boendet ska ha för koncept, personal eller aktivitete­r – eller vad de boende ska betala för hyra och avgifter för sina bostäder.

Olle Sandberg tycker att kommunen har hastat fram den här förändring­en alltför snabbt.

– Varför har man inte planerat för och informerat om den här förändring­en i god tid? Alla har tagits på sängen och situatione­n är väldigt förvirrad, säger han och fortsätter:

– De boende som jag har varit i kontakt med har varit mycket upprörda och känner sig övergivna. De ut- trycker en stark oro över vad som ska komma.

Anna-Lena Johansson (L), ordförande i kommunens vård- och omsorgsnäm­nd, säger att hon förstår de bo- endes oro.

– Det finns oklarheter kvar och just nu har vi en övergångsl­ösning. Men vi jobbar så snabbt vi kan för att hitta svar på de här frågorna.

Varför genomförde­s omvandling­en till trygghetsb­oende innan alla frågor var lösta?

– Våra tjänstemän och vår medicinskt ansvarige sjuksköter­ska gav oss tydliga signaler om att de inte längre kunde ta ansvar för vården på Tors Backe. Och vi ville inte dra ut på tiden för länge, så att huset började eka tomt. Det viktigaste för oss var att en ny restaurang skulle komma på plats och det gör det från och med januari. Så det var inte så att ni ville göra förändring­en innan årsskiftet av budgetskäl? – Nej, det hade inget med det att göra.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? OKLART. Ovissheten är stor på Tors Backe, som har gjorts om till ett trygghetsb­oende. Förändring­en har genomförts innan det har bestämts vad boendet ska ha för koncept, hyra eller avgifter.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD OKLART. Ovissheten är stor på Tors Backe, som har gjorts om till ett trygghetsb­oende. Förändring­en har genomförts innan det har bestämts vad boendet ska ha för koncept, hyra eller avgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden