Mitt i Sollentuna

VM-guld i Kanada

Målet var att vinna – och ringettetj­ejerna höll sitt löfte. Sollentuna­kvintetten fick stå högst på pallen efter ett starkt B-VM borta i Kanada.

- Anders Ekström

I förra ringette-VM (2016) var det upplagt så att de som vann den andra poolen fick bronset. I den första poolen gjorde giganterna Kanada och Finland inbördes upp om guldet. Men till detta VM hade de gjort om systemet och i Sveriges pool – President cup – fick man numera kalla förstaplat­sen för guld. Och svenskorna motsvarade förväntnin­garna. Två raka segrar i gruppspele­t gav finalplats­en direkt.

– Vi vann med 10-8 mot USA och fick en extra vilodag innan finalen, berättar SHC-fostrade Jessika Runolf som bor i Kärrdal.

laget spelade även 15-åringarna Ellen Granath från Rotebro och Vibytjejen Alma Lindqvist. Dessutom bor den assisteran­de coachen Rebecca Gustafson i Edsängen. Tillsamman­s med övriga lagkamrate­r krigade de till sig ett guld i den jämna finalen mot USA.

– Vi ledde större delen av matchen men de kom i kapp. Det var en tight match men vi var något starkare, säger Jessika.

– USA var bra men kom aldrig förbi. Vi försvarade oss bra och jag var aldrig orolig, vi orkade mer, säger coachen Rebecca Gustafson som såg matchen från bänken.

Desto var det desto mera nervöst på plan.

– Det var riktigt nervöst i slutminute­rna och man var lite skraj faktiskt, säger spelaren Jessika Runolf som till vardags spelar i Ulriksdals SK.

Men Sverige höll undan och kunde vinna med 6-5 i finalen. Det innebar guld i det som kan beskrivas som ett sorts B-VM inom ringetten.

– Det var härligt att ta guld och att vara tredje bäst i världen. En mäktig känsla att komma etta, avslutar Jessika. Rebecca fyller på: – Det kändes så skönt, en skön bekräftels­e på att de unga som kom underifrån tar ansvar. Jättekul att vi tog guldet, säger hon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FÖRSTA. Jessika Runolf, 25, var nöjd med att ta sitt första guld i B-VM. Sverige slog USA med 6-5 i finalen.
FOTO: PRIVAT FÖRSTA. Jessika Runolf, 25, var nöjd med att ta sitt första guld i B-VM. Sverige slog USA med 6-5 i finalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden