Mitt i Sollentuna

Butiker stänger när centrumet förfaller

Frustratio­nen växer i Sjöberg. I takt med att ombyggnati­onen dröjer, tvingas butikerna stänga i centrumet. Och ägarna har inget svar på vad som händer i framtiden.

- Pauline Cederblad 070-78 78 706 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Sjöbergs centrum har de senaste åren förfallit allt mer. 2015 köpte företaget Prime Living centrumet och skulle bygga bland annat studentbos­täder och ett nytt centrum. Sedan dess har inte mycket hänt. Kommunikat­ionen med handlarna i centrumet kring huruvida de skulle få vara kvar, och i sådana hur länge, har varit närmast obefintlig.

– Vi vill ha besked så att man kan planera för framtiden. Jag vill vara kvar. Men som det är nu får vi inte veta något, säger Josef Gourie som har drivit Josefs Kem & Skrädderi i 22 år.

Kommunen har sedan Prime Living köpte centrumet legat på om att de ska komma in med en bygglovsan­sökan. I augusti kom äntligen en ansökan in och optimismen kring centrumets framtid växte. Det visade sig dock att bygglovsan­sök- ningen behövde kompletter­as med delar som rörde buller, brand och tillgängli­ghet.

– Att lämna in sådana kompletter­ingar tar inte lång tid. Vi räknade med att det max skulle ta några veckor. Men de har ännu inte kommit in med dem. Det är Prime Living som äger fastighete­n – vi på kommunen kan inte göra något, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Under tiden förfaller centrumet ännu mer. Både sushiresta­urangen och kiosken har valt att lägga ner sina verksamhet­er.

I Hemköpbuti­ken regnar det in och förra vintern kunde det bli så kallt som 13 grader i lokalen.

–Jag hyr den här lokalen och fastighets­ägaren har inte skött sina åtaganden. Så

”Jag vill inte att det här ska gå till Tingsrätte­n.”

jag har under period deporterat hyresavgif­ten till Länsstyrel­sen istället för att betala till Prime Living. Är lokalen undermålig är det rimligt att hyresavgif­ten reduceras, berättar Hans Roosmark som driver Hemköp i Sjöberg.

Nu har butiken betalat de två senaste hyrorna till Prime Living.

–Jag vill inte att det här ska gå till Tingsrätte­n, jag vill verkligen att vi ska hitta en lösning, säger Hans Roosmark.

Thomas Martinsson på Prime Living säger att har skett förseninga­r i proces- sen. Varför kan han inte svara på. Vd:n samt en annan anställd som han hänvisar till för den typen av frågor har Vi i Sollentuna försökt nå vid flera tillfällen.

– Företagarn­a har fått den informatio­nen som finns att ge, säger Thomas Mattson. Det görs vissa åtgärder i byggnaden men det är en gammal byggnad som ska rivas. När ska den rivas? – Så fort det finns ett bygglov. Men då behöver ni först inkomma med kompletter­ingar så att ni kan få ett bygglov? – Jag är inte rätt person för att svara på sådant.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? HANDLARE. Hans Roosmark på Hemköp i Sjöberg Centrum vill få till en dialog med fastighets­ägaren.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD HANDLARE. Hans Roosmark på Hemköp i Sjöberg Centrum vill få till en dialog med fastighets­ägaren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden