Mitt i Sollentuna

EFTER KRITIKEN – NU SKA SKIP STOP SNABBUTRED­AS

Förra veckan infördes snabbtåg och skipstop i pendeltågs­trafiken. Kritiken lät inte vänta på sig och redan nu ska systemet utvärderas.

- Michael Toll

Den senaste veckan har pendeltågs­trafiken varit minst sagt kaosartade, där SL kunde registrera tusentals försenings­minuter varje dag.

Enligt trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) beror de största felen inte på införandet av snabbtåg och skipstop. Men nu ska systemet ändå snabbutvär­deras.

– Kritiken mot skipstop är berättigad. De som varit oroliga att det skulle bli sämre har ju fått rätt och den senaste veckan har ingen järnvägstr­afik fungerat, säger Kristoffer Tamsons (M).

Någon som höjer rösten i den växande kritikköre­n är Erika Ullberg (S), oppositons­landstings­råd. Enligt henne är det solklart. Skip stop fungerar inte.

– Det här skipstop-experiment­et blev ett fiasko. Jag är för erfaren för att veta att det inte tar två minuter att förändra det här, men det krävs ett skyndsamt agerande. Tyvärr ser jag inte att trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons tar åt sig över huvud taget. Han skyller bara ifrån sig och har ingen som helst självkriti­k, säger Erika Ullberg.

Hon vill nu se ett nytt förslag som politikern­a i trafiknämn­den ska kunna ta ställning till.

– Det här är helt klart inte ett seriöst sammanvägt för-

”Det här skipstopex­perimentet blev ett fiasko.”

slag som nu har införts. Nu krävs ett skyndsamt agerande. Skipstop-experiment­et blev ett stort fiasko och ska det bli någon ändring krävs det att vi ändrar på det här, säger Erika Ullberg.

SL har nu fått i uppdrag att göra en snabbutvär­dering av rådande tidtabelle­r, snabb- tåg och skipstop. I januari 2018 ska ett första resultat läggas fram. Enligt Tamsons är målbilden att se om det är möjligt att öka trafiken i högtrafik på de stationer som fått en minskning.

– Redan vid nästa år ska vi ha en grund för att dra vissa slutsatser, säger Kristoffer Tamsons.

Trafikplan­eringsmäss­igt skulle det dock kunna innebära en förändring tidigast under 2019, då det är de ledtiderna SL arbetar med när de tar fram nya tidtabelle­r. Erika Ullberg menar att skipstop-införandet har gjorts alldeles för stressat. – Att införa snabbtåg blev viktigare är att man skulle utöka trafiken. Det är något som skaver med det här. Vi får inte svar på hur stationern­a valdes ut. I Rönninge är det till exempel färre avgångar än i Tullinge, men det är Tullinge som snabbtågen kör förbi, säger hon.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING
 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? UNDER LUPP. Snabbtåg och skipstop infördes i pendeltågs­trafiken 10 december och ska värderas och utvärderas för att få fram en första rapport om en månad.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE UNDER LUPP. Snabbtåg och skipstop infördes i pendeltågs­trafiken 10 december och ska värderas och utvärderas för att få fram en första rapport om en månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden