Mitt i Sollentuna

Rättegång om styckmord inledd

I tisdags inleddes rättegånge­n mot den man som misstänks ha mördat en man i 60-årsåldern som hittades i en bil i Silverdal i juni. Motivet till mordet misstänks vara mannens värdefulla myntsamlin­g.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se 070-78 78 707

I mars 2016 anmäldes en man i 60-årsåldern, boende i Sollentuna, försvunnen. Mannen påträffade­s över ett år senare död och stympad i en parkerad bil i Silverdal.

Boende i Silverdal hade länge klagat på ett en bil stått långtidspa­rkerad utanför ett bostadshus. När Trafikkont­oret i Sollentuna kommun åkte dit för att bärga bilen reagerade tjänsteman­nen på att det fanns mycket flugor i bilen och luktade illa om den. Han tillkallad­e därför polis.

Bara några minuter efter att polis anlänt till platsen dök den numera misstänkte 39-åringen upp. Mannen betedde sig underligt och erkände efter en stund mordet. Mannen berättade även att han ska ha stympat kroppen i en skog norr om Stockholm. Hans plan var att begrava kroppen i skogen, men hade inte klarat av att fullfölja en styckning och hade därför placerat kroppen i bilen.

I bilen hittades bland annat yxa, spade, buntband och etanol som senare har kunnat knytas till inköp som den åtalade mannen gjorde strax innan den äldre mannens försvinnan­de.

39-åringen ska ha lärt känna offret där han tidigare arbetade och där offret regelbunde­t vistades. Ett möjligt motiv som har lagts fram av åklagaren är ett eko- nomiskt motiv. Offret hade nämligen en värdefull myntsamlin­g som han nämnt. Denna planerade han att sälja för att kunna köpa ett hus i skogen en dag. Den åtalade mannen har sedan det första erkännande­t ändrat sin historia flera gånger. Han har bland annat hävdat att det funnits en överenskom­melse mellan honom och offret – att offret hade velat bli berövad om livet.

39-åringen misstänks även för ekonomisk brotts- lighet i form av grovt bokförings­brott och grov förskingri­ng.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FÖRSVUNNEN. Mannen som återfanns i bilen hade anmälts försvunnen mer än ett år innan bilen hittades.
FOTO: PRIVAT FÖRSVUNNEN. Mannen som återfanns i bilen hade anmälts försvunnen mer än ett år innan bilen hittades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden