Mitt i Sollentuna

Jul på Edsbergs slott i år igen

På julafton slår Edsbergs slott upp sina portar för alla som vill fira jul. – Alla är välkomna, ung som gammal, fattig som rik, säger Anna Franzén, projektled­are Edsvik.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson @direktpres­s.se

För femte året i rad ordnas ”Jul för alla” på Edsbergs slott. Vem som helst kan komma hit för en bit julmat och lite sällskap, helt gratis.

– Det började med några familjer med tonåringar som blivit för stora för att fira jul. Vi tänkte att vi kunde göra något för andra i stället, säger Anna Franzén. Tillsamman­s med 15–20 volontärer arbetar hon nu ideellt på julafton med att hålla slottet öppet. Kommunen lånar ut lokalen och kursgården Bergendal står för julmaten.

– Det har blivit en fin tradition. Hit kommer alla; hemlösa, tiggare och helt ”vanliga” familjer som kanske är ute och går i parken och tittar in en stund. Vi ser även nya familjekon­stellation­er som en skild pappa med sina två barn som kanske vill fira jul på ett nytt sätt, säger Anna Franzén.

– En del stannar 20 minuter och andra hela dagen. Om vi ser någon sitta ensam sätter sig någon där och håller dem sällskap.

Anna Franzén berättar också att friherre JohanGabri­el Rudbeck, som tidigare bott på slottet, kom förbi och hälsade på.

– Han var så glad att de- ras gamla hem öppnades för alla på det här sättet. Det var riktigt roligt att höra. Förra året kom i runda tal 300 personer, och man räk- nar med minst lika många i år.

– Vi är lite ängsliga för att det kommer för mycket folk, men då får de bara vänta en stund, säger Peter Holstad, som jobbar på kultur- och fritidskon­toret och är volontär på ”En jul för alla”.

Barn och ungdomar kan även se fram emot en liten julklapp. ”En jul för alla” behöver inte fylla på julklappss­äcken.

– Vi fick in så många julklappar förra året att det räcker i år också. Vi betar av högen, säger Peter Holstad och skrattar.

”Vi fick in så många julklappar förra året att det räcker i år också.”

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD/ARKIV ?? JUL FÖR ALLA. Edsbergs slott håller öppet på julafton för den som vill komma och fira jul. Peter Holstad på kultur- och fritidskon­toret och Anna Franzén, projektled­are Edsvik, är några av alla de som jobbar ideellt här på julafton.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD/ARKIV JUL FÖR ALLA. Edsbergs slott håller öppet på julafton för den som vill komma och fira jul. Peter Holstad på kultur- och fritidskon­toret och Anna Franzén, projektled­are Edsvik, är några av alla de som jobbar ideellt här på julafton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden