Mitt i Sollentuna

Edsbacka Wärdshus öppnar upp på nytt

Nästan två efter stängninge­n står det klart att Edsbacka Wärdshus öppnar igen. Kockarna Emil Törnqvist och Alexander Olausson ska locka Sollentuna­borna dit igen.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se 070-78 78 707

I början av 2016 tvingades Edsbacka Wärdshus stänga ner efter att länge kämpat med ekonomin. Sedan dess har lokalen bara varit tillgängli­g för fester och konferense­r. En gång om året har de öppnat för allmänhete­n i samband med julborden.

Det var under arbetet med årets julbord som kockarna Emil Törnqvist och Alexander Olausson fick idén om att öppna Edsbacka igen.

– Vi tyckte att det var synd att en så fin lokal bara stod tom. Så vi pratade med styrelsen och föreslog att vi skulle öppna verksamhet­en igen och driva den. Och de nappade, berättar Emil Törnqvist.

De tror att en förklaring till att Edsbacka Wärdshus tidigare inte blev lönsamt var att man tänkte i gamla banor.

– Vi vill inte att man bara ska komma hit när farmor fyller 60 år. Man ska kunna komma hit för att fira något men också bara komma som man är och äta en god middag en vanlig onsdag. Det är tillräckli­gt stor lokal för att det ska finnas plats för alla, säger Alexander Olausson.

Edsbacka Wärdshus har en lång historia. Värdshuset grundades redan 1626 och har under åren också varit bland annat skola. Restaurang­en drevs fram till 2008 av Christer Lingström under namnet Edsbacka Krog och var det första restaurang i Sverige som fick två stjärnor i Guide Michelin.

Men något försök att åter bli en stjärnrest­aurang handlar det inte om. Istället planeras det för temakvälla­r, mer ekologiska råvaror och ett större vegetarisk­t utbud.

– Ingenting är spikat än

”Vi tyckte att det var synd att en så fin lokal bara stod tom.”

men vi har pratat om trubadurkv­ällar och grillkväll­ar på sommaren med grillbuffé och utomhusbar. Vi vill att det ska hända saker och inte vara ett ställe som står still med vita dukar och bara dyra trerätters­menyer, säger Emil Törnqvist.

– Och vi vill bjuda på god och bra mat som folk vill äta. Många vill äta mindre kött och då fungerar det inte att ha en vegetarisk rätt på menyn som byts ut var tredje månad.

Öppningen är en planerad till den 29 januari. I början kommer restaurang­en att vara öppen dagtid måndag till söndag och kvällstid onsdag till lördag.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? ÖPPNAR. Alexander Olausson och Emil Törnqvist vill väcka nytt liv i Edsbacka Wärdshus.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD ÖPPNAR. Alexander Olausson och Emil Törnqvist vill väcka nytt liv i Edsbacka Wärdshus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden