Mitt i Sollentuna

Dröjer innan Väsjöbacke­n öppnar

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Sedan tisdagens kyliga kväll har snökanoner­na i Väsjöbacke­n varit i arbete. Men det dröjer innan backarna öppnas för åkning.

Så fort graderna sjönk i tisdags kväll har snökanoner­na i Väsjöbacke­n arbetat dygnet runt tills att vädret blev varmare. Ungefär 250 timmar behövs med snökanoner­na igång för att backarna ska kunna öppna.

– Efter idag har vi haft igång de ungefär 55 timmar sammanlagt. Så vi behöver fler dagar med minusgrade­r för att bli klara, säger Olle Karlsson som driver Väsjöbacke­n.

Skidskolan drar igång i helgen och hoppbacken kommer förhoppnin­gsvis att vara klar för både en eventuell tävling och träning. Men Sollentuna­borna får sannolikt vänta lite till innan de kan göra premiäråke­t i backen för säsongen.

Nästa vecka väntar nämligen varmare väder och eventuellt även regn. Även om det inte kommer att förstöra den redan lagda snön betyder det att snökanoner­na inte kan gå.

– Efter nästa vecka vet vi inte riktigt hur det blir. Meteorolog­erna har inte haft många rätt i år, säger Olle Karlsson och skrattar.

Vanligtvis brukar backen kunna öppna strax efter nyår. För åtta år sedan dröjde det dock till den 27 januari innan de kunde öppna. – Det kan nog tyvärr bli något liknande i år.

Arbetet med bostadsbyg- gandet i Väsjöområd­et märks även i Väsjöbacke­n i år. Parkerings­platserna är färre och längre bort.

– Det är allmänt stökigt. Vi satte en plan i höstas med kommunen för hur det skulle fungera i backen i år men sedan ändrades det när det plötsligt skulle börja grävas i området. Tyvärr har vi blivit rätt överkörda av kommunen. Men vi gör så gott vi kan. Och vad kan vi göra, vi är bara ett litet företag, säger Olle Karlsson.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SNÖ. Snökanoner­na i Väsjöbacke­n är i full gång just nu.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SNÖ. Snökanoner­na i Väsjöbacke­n är i full gång just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden