Mitt i Sollentuna

Grannar samverkar mot inbrott i Silverdal

Inbrotten i Sollentuna har, som Vi i Sollentuna tidigare rapportera­t om, ökat mycket kraftigt det senaste året. Det har inte minst märkts över jul och nyår. Det här året har det skett nästan dubbelt så många inbrott som förra året.

- Pauline Cederblad

Mörkret och att många reser bort gör att julhelgern­a även historiskt sett är en tid då många inbrott sker. Men efter ett år som redan präglats av en stor ökning av inbrott – har den här julen blivit värre än vanligt.

Under perioden 1 december–9 januari vid årsskiftet 2016/2017 anmäldes 54 inbrottsfö­rsök och fullbordad­e inbrott. Samma period det här året har i stället 85 polisanmäl­ningar gjorts.

– Ser man till året har ökningen varit uppåt 150 procent i Sollentuna. Tyvärr ser vi att den här enorma ökningen även har hållit i sig över julen. Det är exceptione­llt mycket inbrott i Polisområd­e Nord nu, särskilt i Sollentuna och Järfälla, berättar Mathias Tellberg på verksamhet­sstyrning och analys hos polisen i Sollentuna.

Polisen tror att internatio­nella ligor står till nästan uteslutand­e del för den här typen av inbrott. De jobbar systematis­kt och tar i första hand små saker som kontanter, bärbar elektronik, smycken och pass.

Thomas Wahlman är ledamot i en av Silverdals bostadsrät­tsförening­ar och initiativ- tagare till Facebookgr­uppen ”Grannsamve­rkan i Sollentuna” och starkt engagerad i Facebookgr­uppen ”Grannsamve­rkan Silverdal”. Liksom många andra områden i Sollentuna är Silverdal en stadsdel som drabbats av flera bostadsinb­rott.

Han startade Facebookgr­uppen ”Grannsamve­rkan i Sollentuna” och är starkt engagerad i ”Grannsamve­rkan Silverdal” med en förhoppnin­g om att få fler att engagera sig i frågan.

– Ska vi få bukt med det här så måste vi alla arbeta tillsamman­s. Där är Grannsamve­rkan det bästa vi faktiskt har. Polisen har inte obegränsad­e resurser och vi måste hjälpa till och hålla uppsikt där vi bor och i grannområd­et, säger han.

Efter inbrotten i området Silverdal har många boenden införskaff­at larm, föreningar med garage har installera­t övervaknin­gskameror – en insats som gett effekt för att framför allt minska bilinbrott­en. Men viktigast är att vara uppmärksam på när främmande personer rör sig i området, menar Thomas Wahlman.

– Våga säg ”hej”. Om det är någon du inte känner igen i närområdet eller i din trappuppgå­ng – hälsa och fråga kanske vem han eller hon ska till. Det sista de vill är att bli sedda och uppmärksam­made. Allt bygger på att de kan jobba ostört.

Thomas Wahlman har dialog med polisen genom Grannsamve­rkan och informerar de drygt 860 anslutna medlemmarn­a i de två grupperna om när ett inbrott skett.

– Det är inte för att skrämma någon. Det är för att vi tillsamman­s ska kunna dra lärdom, jobba preventivt och vända det till något positivt genom att förhindra att det sker igen.

”Allt bygger på att de kan jobba ostört.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ??
FOTO: PAULINE CEDERBLAD
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SAMVERKAN. Thomas Wahlman startade en Facebookgr­upp i Silverdal för att minska inbrotten.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SAMVERKAN. Thomas Wahlman startade en Facebookgr­upp i Silverdal för att minska inbrotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden