Mitt i Sollentuna

Lägenheter för 10 000 per kvadratmet­er

- Pauline Cederblad

”Vi vet att behovet är stort och många tyvärr har väldigt svårt på bostadsmar­knaden.”

En helt ny finansieri­ngsmodell för bostäder planeras i en förening med 117 nybyggda lägenheter i Väsjön. Lägenheter­na kommer att säljas till ett fast pris på ungefär 10 000 kronor per kvadratmet­er.

Målet för bostadsutv­ecklaren Well Fastighete­r har varit att skapa en hybrid mellan bostadsrät­t och hyresrätt för att underlätta för fler att komma in på bostadsmar­knaden.

Enligt den traditione­lla modellen för bostadsrät­ter står föreningen för en mindre del av lånet, 20 procent, och köparen lånar en större del, upp till 85 procent av bostadens värde. I projektet i Väsjön ska nu det motsatta ske.

Här ska bostäderna i stället kunna säljas för 10 000 kronor per kvadratmet­er, jämfört med de 43 830 kronor per kvadratmet­er som lägenheter­na i Sollentuna legat på de senaste tolv månadera.

Föreningen lånar upp till 88 procent av värdet, medan köparen kan ta ett betydligt mindre lån. Bostadsrät­ts- föreningen­s lån binds 20–30 år med en procents amortering per år.

Avgiften blir därmed hö- gre – men priset för att köpa en andel av sin lägenhet lägre. I takt med att lånen amorteras kommer avgiften att sänkas samtidigt som värdet på bostaden kan öka.

– Det första året betalar man ungefär 6 000 kronor för en etta. Efter fem år kan den vara nere på 4 500 kronor och lägenheten har gått upp lite i värde. På sikt kommer det göra att det till slut kommer bli en vanlig bostadsrät­tsförening, menar Christofer Carlsson, grundare av Well Fastighete­r.

Stadgarna i bostadsrät­tsförening­en kommer att vara hårdare och profession­ella förvaltare ska finnas av fast- igheten och ekonomin under hela lånets bindningst­id för att säkra att allt sköts som det ska.

Modellen gör projektet mindre känsligt för svajningar i bostadsmar­knaden, menar Christofer Carlsson.

– Vissa byggherrar tvingas avbryta projekt om de inte säljer. I stället för att råka ut för en tvärnit kan vi sälja och fortsätta bygga i ett sådant läge. Vi vet att behovet är stort och många tyvärr har väldigt svårt på bostadsmar­knaden, särskilt när det kommer till den första bostaden.

Lägenheter­na ska ha ett kösystem för köp när de släpps i januari. Från Well Fastighete­r vill man dock inte ha några som köper lägenheter på spekulatio­n.

– Det är förstås svårt att helt gardera sig ifrån men det blir mäklarens uppdrag, att hitta riktiga köpare.

 ??  ?? Christofer Carlsson, Well Fastighete­r.
Christofer Carlsson, Well Fastighete­r.
 ?? IILLUSTRAT­ION: WELL FASTIGHETE­R ?? VÄSJÖN. 117 lägenheter byggas som blir hybrider mellan bostadsrät­t och hyresrätt.
IILLUSTRAT­ION: WELL FASTIGHETE­R VÄSJÖN. 117 lägenheter byggas som blir hybrider mellan bostadsrät­t och hyresrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden