Mitt i Sollentuna

Rot-köpen minskar kraftigt i Stockholm

- Clarence Frenker

”Vi har sett att det har varit en nedgång i byggbransc­hen mot privatpers­oner.”

Renovering­sivern i Stockholm tycks ha mattats av. Under förra året minskade rot-köpen i länet med en halv miljard jämfört med året innan. I stället lägger vi pengarna på hushållstj­änster. ”Det följer den trend som vi ser allmänt”, säger Skatteverk­ets analytiker.

Nya kök, badrum och utbyggnade­r tycks inte längre stå lika högt på listan när stockholma­rna prioritera­r i sina utgifter.

Enligt siffror från Skatteverk­et som StockholmD­irekt har sammanstäl­lt gjordes det totalt 216 566 rotköp för sammanlagt 2,5 miljarder kronor i länet under 2017. Det är en kraftig minskning jämfört med året innan då motsvarand­e siffra var tre miljarder, och året innan dess 5,2 miljarder.

– Om man jämför 2016 och 2017 vad gäller rot kan vi konstatera att antalet köpare i länet har minskat med 10 000 och att utbetalnin­garna är ungefär en halv miljard mindre. Och det följer den trend som vi ser allmänt på rotavdrage­t, att det har fortsatt att minska i utbetalt belopp, säger Mathias Karlsson, analytiker vid Skatteverk­et.

Det råder dock stora skillnader mellan kommunerna i länet. Stockholms stad står för den största andelen rotutbetal­ningar, som under 2017 uppgick till över en miljard kronor.

Därefter toppar kommunerna Nacka, Täby, Sollentuna och Danderyd listan med rot-köp för 151, 133, 99 respektive 94 miljoner kronor under året. I flera av dem har utbetalnin­garna mer än halverats jämfört med 2015.

En förklaring till minskninge­n, enligt Mathias Karlsson, är den förändring av subvention­sgraden som gjordes 2015/2016 där det i början var en tid med blandade regler. Då sänktes ersättning­en från 50 procent till 30 procent, vilket inte bara tros ha minskat intres- set för rot utan även har resulterat i lägre utbetalda summor.

– Men även om vi tar hänsyn till subvention­ssänkninge­n handlar det om en minskning totalt sett. Vi har sett att det har varit en nedgång i byggbransc­hen mot privatpers­oner, säger han. I stället har rut-utbetalnin­gar för hushållsnä­ra tjänster ökat. Särskilt stort intresse har det varit för nya tjänster som bland annat avdrag för flytt. Ett fenomen som är särskilt tydligt i Stockholm.

– Vi ser en kraftig ökning på rut till skillnad mot rot. Man kan inte renovera hur mycket som helst, så nu har man bytt tjänster till rutsektorn. Det har blivit en förskjutni­ng helt enkelt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ROT. Inte längre lika vanligt.
FOTO: MOSTPHOTOS ROT. Inte längre lika vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden