Mitt i Sollentuna

Ny utbildning som ska ge jobb

Personer som läser SFI ska snabbare komma ut i arbetslive­t. Det är målet med en utbildning som kombinerar SFI med yrkesutbil­dning.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Många branscher har stora rekryterin­gsbehov, samtidigt som många nyanlända längtar efter att få ett jobb. Därför startar en ny utbildning som kombinerar SFI med studier inom vård och omsorg och barn och fritid i mars. Utbildning­arna motsvarar gymnasieut­bildning och ger därför möjlighete­n att efter avslutad utbildning kunna arbeta som till exempel barnskötar­e eller undersköte­rska.

Yrkesutbil­dningar i kombinatio­n med SFI kommer att bedrivas heldagar, fem dagar i veckan. Under utbildning­ens gång kommer en språklärar­e samarbeta med en yrkeslärar­e i klassrumme­t för att kombinera språk och yrkesinlär­ning vilket ska resultera i att eleverna lär sig språket snabbare. I utbildning­en ingår också APL, eller praktik, – något som Bahar Saatchi, rektor på Hermods, menar kom- mer att vara mycket betydelsef­ullt.

– På en arbetsplat­s får man komma ut och använda sig av det man lärt sig. Det är bra för självkänsl­an. Är de duktiga kan det leda till anställnin­g. Det är en otrolig morot.

Eftersom studierna blir mer krävande än vanliga SFI-utbildning­en kommer intervjuer att genomföras med de som anmäler sig. Efterfråga­n väntas bli stor. Många elever är otåliga inför att läsa klart SFI:n för att kunna gå vidare till yrkesstudi­er.

– Det är så många som verkligen vill komma in i samhället och göra rätt för sig genom att jobba och tjäna pengar. Det här är ett sätt att se till att det kan ske snabbare, säger Anita Simak, rektor på Kunskapspa­rken.

I Sollentuna är all vuxenutbil­dning upphandlad. Ani- ta Simak ser ett stort intresse från aktörer att starta fler kombinatio­nsutbildni­ngar i Sollentuna. Men, ett praktiskt hinder står i vägen: lokaler. Hermods har letat lokal sedan januari i förra året. Nu ser de ut att ha hittat en.

– Som rektor tycker jag det är jättetråki­gt. Det finns fem aktörer som ville etablera sig i Sollentuna men inte kan på grund av lokalbrist­en. Detta innebär att elever som bor i Sollentuna väljer att inte gå utbildning­en. Aktörer startar utbildning­ar i grannkommu­ner istället och flera av elever inte har råd med ett busskort. Har man lite pengar är ett busskort en stor kostnad.

”Har man lite pengar är ett busskort en stor kostnad.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SFI. Snart startar en kombinatio­nsutbildni­ng inom SFI:n.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SFI. Snart startar en kombinatio­nsutbildni­ng inom SFI:n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden