Mitt i Sollentuna

Förbifarte­n pausad fram till i vår

”Vi håller inte med NCC om att handlingar­na inte är fullständi­ga” Exakt när arbetet med Förbifart Stockholm ska komma igång igen är fortfarand­e oklart. NCC menar att underlaget saknar väsentlig informatio­n för att de ska kunna fortsätta bygga trafikplat­se

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

lösningarn­a saknades bland annat nödvändiga måttangive­lser.

– Vi hade bett om de här uppgiftern­a hela tiden och trodde att vi få allt vi behövde. Trafikverk­et har menat att den här informatio­nen fanns i handlingar­na vi redan hade fått, och vi har hävdat motsatsen. Uppgiftern­a är inte tillräckli­gt tydliga. Dialogen kom till slut till ett läge då vi fick säga att det här inte går längre, säger Bertil Schmidt, projektche­f på NCC.

Projektet är det första där Trafikverk­et har använt sig av digitala modeller istället för konvention­ella kartor. Det är dessa digitala modeller som NCC inte tycker innehåller den informatio­nen som behövs.

– Det är klart att det blir upprörda känslor när man behöver stoppa ett projekt så här. Det kan verka drastiskt. Men vid vägs ände tror jag att Trafikverk­et kommer att tycka att det var rätt. Risken är annars att bygga in fel som vi sedan skulle behöva åtgärda, säger Bertil Schmidt.

En del av NCC:s personal har under tiden flyttats till andra projekt – andra sitter hemma i väntan på att börja jobba igen.

– Förhoppnin­gen är att vi ska kunna komma igång igen under våren, säger Bertil Schmidt.

Just nu pågår en dialog mellan NCC och Trafikverk­et.

– Vi har en bra och konstrukti­v dialog med NCC. I grunden håller vi inte med dem om att handlingar­na ”Det är klart att det blir upprörda känslor när man behöver stoppa ett projekt så här.” inte är fullständi­ga. Men vi förbereder oss för att ge uppgiftern­a på ett sådant sätt som NCC vill ha dem. Där hjälps vi åt, säger Johan Brantmark, projektled­are för Förbifarte­n på Trafikverk­et.

Enligt honom ska varken budget eller tidplan påverkas – åtminstone inte som det ser ut just nu. – NCC har ett åtagande genom sitt kontrakt och vi ser att de kommer att kunna uppfylla det.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? PAUSAT. Innan NCC avbröt arbetet i Häggvik öppnade de Knistaväge­n under E4 igen.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD PAUSAT. Innan NCC avbröt arbetet i Häggvik öppnade de Knistaväge­n under E4 igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden