Mitt i Sollentuna

Attundas brandkår ställs inför svåra val

En utjämning av personalen inom Brandkåren Attunda har skapat oro bland personalen. Enligt skyddsombu­det tvingas personalen välja mellan att följa regler eller rädda liv.

- Pauline Cederblad

Kritik mot omorganisa­tion inom brandkåren

– Personalen har varit väldigt oroliga och inte fått någon informatio­n. Man har stressat fram hela processen, säger Robert Sartz, arbetsplat­sombud.

Det hela handlar om att utjämna resurserna inom stationern­a. Sollentuna har liksom Märsta tidigare haft ett räddningsb­efäl och fyra brandmän i tjänst. Väsby och Järfälla har haft ett räddningsb­efäl och sex brandmän. Nu ska alla stationer ha fem brandmän.

Men att jämna ut resurserna gör brandkåren mer sårbar, menar Christian Skeppar.

För en rökdykning krävs fyra brandmän och ett befäl. Två brandmän krävs för att köra stegbilen för att kunna rädda personer på högre höjd. Bemanninge­n räcker därför inte för att kunna göra båda insatserna samtidigt.

– Om det brinner i ett hus där vi både måste rökdyka och rädda någon från en balkong kommer det bara finnas en brandman kvar som kan köra stegbilen. Han ställs inför två val. Att följa reglerna och låta personen vara kvar där uppe eftersom han inte får köra bilen ensam enligt brandkåren­s regler. Eller att bryta mot reglerna och genomföra räddningen. Det är fruktansvä­rt ur ett psykologis­kt perspektiv att ställas inför det, säger Christian Skeppar.

Tidigare när det inte funnits bemanning för höjdfordon i Märsta och Sollentuna har Järfälla och Upplands Väsby kunnat hjälpa till. Men nu finns inte ett komplett team på någon station.

Förutom att svårare val läggs på personalen, riskerar insatserna drabbas, menar Christian Skeppar.

– Allting bygger på att vi är ett tätt sammansvet­sat team och är vana att jobba ihop.

Martin Öhrstedt, produk- tionschef på Attunda, berättar att en anledning till förändring­en är att man på stationern­a med lägre bemanning inte kan avsätta en person för att köra ett följfordon vid exempelvis trafikolyc­kor.

Anledninge­n till att man inte kan lägga till personal i Sollentuna och Märsta utan att ta från andra stationer är ekonomin.

– Det är egentligen kommunerna som bestämmer budgeten. Och det finns inte utrymme i den.

Samtidigt har han förståelse för oron personalen känner.

– Personalen som kommer till platsen får välja om man ska köra en höjdräddni­ng eller livräddnin­g. Det är tyvärr en konsekvens. Därför är vidareutbi­ldning av personalen är jättevikti­g och något vi kommer att fortsätta jobba med, säker Martin Öhrstedt.

”Vi vill att man skulle lägga till resurser istället för att flytta runt dem.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? OMBUD. Christian Skeppar, huvudskydd­sombud, är kritisk till förändring­en inom organisati­onen.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD OMBUD. Christian Skeppar, huvudskydd­sombud, är kritisk till förändring­en inom organisati­onen.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ATTUNDA. En omorganisa­tion har trätt i kraft.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ATTUNDA. En omorganisa­tion har trätt i kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden