Mitt i Sollentuna

Varning för svag is

Sjöisen i Norrviken är på vissa håll mycket förrädisk och tunn just nu. Senast för två veckor sedan inträffade en olycka när två skridskoåk­are gick genom isen. Nu varnar Sollentuna Skridskosä­llskap för att vistas på hela norra delen av sjön.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Isen runt Jästfabrik­en i Rotebro brukar även i vanliga fall vintertid ha öppna partier vatten och så kallade råkar – sprickor i istäcket. Men den här vinterns milda väder har gjort sjöisen farligare än vanligt. När det dessutom ligger snö ovanpå isen är det svårare även för vana åkare att se vilka delar som man ska hålla sig borta från.

Råken som går från Jästfabrik­en och ut i Norrviken brukar hinna bli betydligt tjockare vid den här tiden på året. Nu är den bara några centimeter tjock och sträcker sig dessutom långt ut. Det gör att det inte bara är området närmast land som är riskfyllt att åka på.

För ett par veckor sedan drunknade en fiskare i närheten av Jästfabrik­en i Norrviken efter att ha gått genom isen. En vecka senare föll två skridskoåk­are genom isen i samma område. Nu har Brandkåren Attunda förstärkt med koner och varningar i de områden som folk ska hålla sig undan ifrån.

– Man ska inte vara på isen alls i den norra delen av sjön. Vänd vid kyrkan eller Sollentuna­holm, den stora gården som syns från isen, säger Lennart Gustafsson på Sollentuna Skridskosä­llskap.

Än så länge finns inget spår plogat på Norrviken eftersom den har varit för tunn. Och när snö ligger på isen så bromsas påfrysning­en och isen blir inte tjockare.

Blankisen har gjort att folk därför åkt lite varstans. Många tar heller inte reda på i förväg vilket skick isen är i, menar Lennart Gustafsson.

– De ser att andra är ute på den och tror att det är lugnt då. Men is är en färskvara och kan förändras från dag till dag.

Han påpekar vikten av att ha med sig säkerhetsu­trustning som isdubbar, livlina, ispik och gärna även en ryggsäck med påsar med torra kläder. Då fungerar ryggsäcken lite som en flytväst.

Även om skridskoåk­arna generellt sett är duktiga på att ha med sig sådan typ av utrustning är de inte de enda som vistas på isen.

– Folk som promenerar på isen har på sin höjd med sig ett par isdubbar. Och de löper egentligen en högre risk eftersom de brukar gå utanför det plogade spåret när sådana finns. Där har vi inte lika bra koll på isens skick, säger Lennart Gustafsson.

”Man ska inte vara på isen alls i den norra delen av sjön.”

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV ?? NORRVIKEN. Den här bilden togs förra vintern, när isen var i bättre skick än nu.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV NORRVIKEN. Den här bilden togs förra vintern, när isen var i bättre skick än nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden