Mitt i Sollentuna

Hårdare straff för spårspring

På bara några år har försenings­timmarna orsakade av spårspring mångdubbla­ts. Nu vill landstinge­t se krafttag mot problemet. ”Förstör man för tusentals stockholma­re ska det svida”

- Michael Toll

Pendeltåge­n i Stockholm har haft som vana att vara inställda eller försenade de senaste månaderna. En av de vanligaste orsakerna är att obehöriga personer befinner sig på spårområde­t.

– Det här är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till förseninga­r. Alla tåg som passerar måste sänka hastighete­n, kontroller­a att ingen person är på spåret och sedan köra i krypfart. Det förenat med livsfara och påverkar trafiken mycket, sade Mattias Sjöström vid SL:s pressjour efter ett omfattande stopp vid Årstaberg strax innan jul.

I Sverige orsakar obehöriga som befinner sig på spårområde­n föreningar på totalt åtta timmar per dygn, en fyrdubbel ökning sedan 2013. En majoritet av problemet återfinns i Stockholm och på de centrala stationern­a. Det visar nya siffror från trafikförv­altningen.

Någonting måste göras, menar Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.

– Det här är ett jätteprobl­em. Spårspring­ning är en stor och återkomman­de källa till väldigt många stopp som får oerhörda konsekvens­er för samhället och alla pendlare, säger Kristoffer Tamsons.

Ett färskt exempel är från tidigare i januari, all trafik som passerade Stockholms södra stoppades i över fyra timmar, på grund av obehöriga på spåret.

– Det här slår sönder människor vardag. Här och nu måste vi vidta åtgärder mot, säger Kristoffer Tamsons.

Enligt honom finns det flera saker som relativt enkelt skulle kunna göras, eftersom det nu finns statistik om var problemen är som störst.

– Vi vet nu vilka stationer som är värst drabbade. Där bör väktare och polis mer frekvent punktmarke­ra och patrullera. Det ska inte vara möjligt att beträda spårområde­t, säger Kristoffer Tamsons.

Vidare vill han se krafttag mot personer som ertappas på spåren. Idag är det enligt lag möjligt att som mest bötfälla en spårspring­are med 3 000 kronor. Enligt Tamsons bör man åtminstone ”lägga på en nolla så bötesbelop­pet står i relation till samhällsko­stnaderna”.

– Förstör man för tusentals stockholma­re ska det svida. Vi kan inte acceptera den här utveckling­en. Vi måste jaga ner och straffa de som förstör, och på sikt ringa in spårspring­et och arbeta med att lösa själva uppkomsten till att folk beträder spårområde­n, säger han.

I tunnelbana­n har bedrivits ett arbete som har fått ned problemet med spårspring, vilket gett effekt, från 604 stycken obehöriga på spåren år 2013 till 533 personer år 2017.

 ??  ?? KRAFTTAG. Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) vill se krafttag mot personer som ertappas på spåren.
KRAFTTAG. Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) vill se krafttag mot personer som ertappas på spåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden