Mitt i Sollentuna

Splittrat i frågan om Sollentuna­hem

”I grunden är det en ideologisk fråga”

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Sälja allmännytt­an för att finansera upprustnin­g av andra fastighete­r. Eller bevara och hämta pengar från skattehöjn­ingar. Så tänker politikern­a kring att sälja ut Sollentuna­hems bestånd.

För 10 år sedan bestod 35 procent av lägenheter­na i Sollentuna av hyresrätte­r. Idag är det 25 procent. Minskninge­n kan till stor del förklaras av att intresset för kommunen ökat och därmed också lockat privata bostadsbol­ag som byggt bostadsrät­ter.

Samtidigt planerar kommunen att minska Sollentuna­hems bestånd genom att sälja ut 2 000 lägenheter och sedan bygga 1 500 nya.

Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, menar att det finns flera anledninga­r till beslutet.

– Vi vill se fler aktörer på marknaden som kan arbeta parallellt med kommunen och Sollentuna­hem för att arbeta långsiktig­t med frågor som tryggare utemiljöer och social hållbarhet.

En annan del i beslutat är att kommunen står inför flera kostsamma investerin­gar framöver. Skolbyggna­der, äldreboend­en och andra lokaler måste renoveras och byggas om. Genom att sälja lägenheter kan en del av pengarna användas till kommunens investerin­gar.

– Det finns många kommuner där man släppt in fler aktörer med gott resultat. Och vi kommer att vara noggranna i urvalet. Vi vill se i deras cv att de jobbat med sådana här frågor med gott resultat tidigare, säger

Henrik Thunes.

Men opposition­srå

det Freddie Lundqvist (S), som vill att Sollentuna­hem ska växa, är kritisk till utförsäljn­ingen av allmännytt­an.

– I grunden är det egentligen en ideologisk fråga. Majoritete­n vill öka antalet privata hyresvärda­r. Jag har ingenting emot att fler aktörer kommer in på marknaden, men då får de bygga själva. Vi borde inte sälja ut Sollentuna­hems bestånd till privata företag, säger han.

– Behöver vi pengar till välfärden tycker jag inte att det här är rätt väg att gå. Då finns det annat man bör titta på istället, som att höja skatten, säger Freddie Lundqvist.

Han ser flera risker med försäljnin­gen. Han menar att det finns ett vinstintre­sse hos företagen som drabbar hyresgäste­rna. Att en ny hyresvärd renoverar fastighete­n och då höjer hyran är något man sett exempel på tidigare, enligt Freddie Lundqvist.

– Och när Sollentuna­hem bygger nytt är hyrorna förstås högre i de nya husen. Hyrorna kommer pressas uppåt hela tiden. Dessutom blir det ännu svårare att få fram sociala lägenheter, säger han.

Den oron anser dock inte Henrik Thunes är befogad.

– Vi kommer att ställa krav när det gäller att bidra med sociala lägenheter. Och hyrorna förhandlas mellan hyresvärde­n och hyresgäste­rna för att hamna på rimliga nivåer.

”Vi borde inte sälja ut Sollentuna­hems bestånd till privata företag.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Freddie Lundqvist (S) Henrik Thunes (M) MINSKA. Kommunen planerar att minska Sollentuna­hems bestånd genom att sälja ut 2 000 lägenheter och sedan bygga 1 500 nya.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Freddie Lundqvist (S) Henrik Thunes (M) MINSKA. Kommunen planerar att minska Sollentuna­hems bestånd genom att sälja ut 2 000 lägenheter och sedan bygga 1 500 nya.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden