Mitt i Sollentuna

Jan-Emanuel om Rösjön: ”Jag är inte ondskefull”

- Saga Lindqvist saga.lindqvist@direktpres­s.se

En 3D-modell ska få lokalborna att förstå och övertygas om JanEmanuel­s vision för sin Täbytomt. Han ser framför sig ett område där äldre, djur och barn lever tillsamman­s vid Rösjön.

Kändisentr­eprenören JanEmanuel Johansson köpte år 2014 en sjötomt på Täbysidan av Rösjön, vid Skarpäng, på 74 000 kvadratmet­er för dryga sex miljoner kronor. Idén med att köpa tomten var att bygga upp ett samhälle där unga och gamla möts.

– Jag vill att det blir förskola, LSS-verksamhet, äldreboend­e och 4-H gård i området. Jag vill att det ska finnas lokaler som WWF och Djurens rätt kan använda samt ett kafé. Jag vill även att det finns ett flertal radhus på tomten, säger JanEmanuel Johansson.

– Jag vill bygga ett område som jag själv skulle vilja bo i. Jag är så himla rädd för ensamhet, det är det största straffet man kan få. Och min vision är att det ska finnas saker att göra, barn kan leka på äldreboend­et och djur samt natur är nära vilket får alla att må bra. Ingen ska känna sig ensam där.

Men drömmen om ett samhälle där unga och gamla kan mötas är oviss.

– Jag lyckades inte förmedla min vision till lokalbefol­kningen, ett riktigt misslyckan­de. Det blev fullkomlig­t ramaskri och många ville stoppa bygget. Så nu vet jag inte riktigt hur det blir, men vi fortsätter jobba för visionen vi har. Det går sakta framåt.

Nästa steg i projektet är att använda sig av 3D.

– Vi ska bygga hela området i 3D så att man ser hela området på riktigt, och så lite gamlingar, barn och getter som står här och var, så att man förstår hela känslan. Det är det här som behövs för framtiden, säger han och avslutar:

– Jag är inte ondskefull. Jag vill inte bygga ett eget sommarhus eller något i den stilen. Jag vill dela med mig av den fantastisk­a natur som finns på platsen.

 ??  ?? SAMHÄLLE. Jan-Emanuel Johanssons vill bygga ett samhälle för att förhindra ensamhet hos äldre.
– Jag vill att det blir förskola, LSS-verksamhet, äldreboend­e och 4-H gård i området, säger Jan-Emanuel som nu tänker bygga hela området i 3D för att...
SAMHÄLLE. Jan-Emanuel Johanssons vill bygga ett samhälle för att förhindra ensamhet hos äldre. – Jag vill att det blir förskola, LSS-verksamhet, äldreboend­e och 4-H gård i området, säger Jan-Emanuel som nu tänker bygga hela området i 3D för att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden