Mitt i Sollentuna

+ – Walterholm får chansen i blågult

Hockeyspel­aren Erik Walli Walterholm fortsätter sin fina utveckling­skurva. På sistone har 18-åringen gjort sina två första SHL-mål och nu i veckan stundar landslagsd­ebuten. – En dröm att få represente­ra sitt land, säger Töjnangrab­ben.

- Anders Ekström

I somras skrev vi om Erik Walli Walterholm­s senaste halvår. Han gick då från juniorhock­ey i grannkommu­nen Danderyd (SDE) – till spel i Djurgården­s J20-lag och att träna med a-laget. Dessutom blev han i somras draftad av Arizona Coyotes.

Ett drygt halvår senare kan vi konstatera att 18-åringen fortsatt på den inslagna vägen.

Häromvecka­n gjorde Erik sitt första SHL-mål för DIF. Efter 18 matcher med representa­tionslaget slog ytterforwa­rden till. Och dessutom dubbelt.

– Det var riktigt kul, det kändes som det var på tiden. Jag har fått chansen att spela mera nu på slutet, berättar Erik Walli Walterholm vars DIF dock föll med 2-3 mot Luleå. Och du nöjde dig inte med ett mål? – Nej, ha ha. Det var ju stort i sig att bara göra ett. Det andra målet var kanske lite turligt, men den gick in ändå. Hittills har han gjort 19 matcher i högsta serien för serietvåan från innerstan.

– Det har gått bra, jag har spelat mycket mera än jag hade trott innan. Jag trodde att jag bara skulle få träna med dem, men jag har tagit tillvara på chansen när jag fått den, säger Erik vars moderklubb är Sollentuna HC.

Förutom i a-laget spelar Erik med klubbens J20-lag. Där har Töjnangrab­ben hittills gjort 34 poäng (16+18) för DIF, som dock sladdar lite i SuperElits topp 10-liga (de fem bästa från norra och södra J20-ligorna).

Det blir med andra ord en hel del hockey för den blivande 19-åringen (27/2).

– Ja, så blir det ju. Men det har gått bra hittills och jag har tagit många steg framåt denna säsong. Nu i veckan inträffar belöningen för det hårda slitet på rinken. För första gången ska Erik Walli Walterholm, född 1999, vara med i landslaget. Från och med onsdagen spelar han med Sveriges U19-landslag i en femnations-turnering.

– Det är riktigt stort, det är något man drömt om. Det kom faktiskt lite oväntat, jag har faktiskt inte tänkt på det i år. När mina polare sa det till mig trodde jag att de drev.

Truppen samlades i måndags och turneringe­n avgörs i Hradec Králové, i nordöstra Tjeckien. Deltagande nationer är Finland, Schweiz, Sverige, Tjeckien och Tyskland. Inga flera turneringa­r ska spelas denna säsong men det är 99:orna som bildar stommen i juniorkron­orna nästa säsong.

Den upphaussad­e turneringe­n JVM (kring nyår) är den absoluta höjdpunkte­n för årskullen.

– Man får mest visa upp sig inför vad som komma skall. Det är bra nivå på motståndet nere i Tjeckien. För ett drygt år sedan, kring jul 2016, spelade han i juniorhock­ey i SDE. Därefter har karriären gått spikrakt uppåt. Erik har ett år kvar som junior.

– Det har gått fort. Jag har inte hunnit tänka så mycket på det, men jag har kunnat vara skadefri och utvecklats mycket. Vad är nästa mål? – Att vinna SM-guld med J20 och fortsätta vara med så mycket som möjligt i alaget. Att bli ordinarie i a-laget är det stora målet för nästa säsong.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? ARTON. Hittills 2017/18 har Erik gjort 18 mål för DIF, två i SHL och 16 i J20. Nu i veckan väntar landslagsd­ebuten.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM ARTON. Hittills 2017/18 har Erik gjort 18 mål för DIF, två i SHL och 16 i J20. Nu i veckan väntar landslagsd­ebuten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden