Mitt i Sollentuna

Ingen köprusch inför nya amortering­skrav

Om drygt en vecka införs de nya amortering­skraven. Trots det upplever mäklarna inte samma rusch som när de tidigare amortering­skraven infördes.

- Pauline Cederblad

Efter ett par tröga månader på bostadsmar­knaden i slutet av förra året har nu köparna börjat återvända. Men de stundande amortering­skraven påverkar inte lika mycket de gjorde inför amortering­skraven 2016.

– Köparna har börjat återvända, men det har nästan ingenting med de nya kraven att göra. Det har varit en period när köpare och säljare befunnit sig långt ifrån varandra och varit avvaktande, men nu börjar de mötas igen, säger Rickard Wiklund, fastighets­mäklare på Fastighets­byrån i Sollentuna.

Köparna är dock mer försiktiga idag. Många vill sälja sin bostad först för att veta vad de har att röra sig med.

– Den enkla förklaring­en är att det råder osäkerhet kring hur mycket deras nuvarande bostad kan tänkas säljas för och hur lång tid det tar. Vissa objekt säljs för rekordpris­er medans vissa inte alls får några bud, menar Marko Jovanovic på Skandiamäk­larna. En förklaring till att marknaden varit mer stillaståe­nde än vanligt är utbudet. – Vi har aldrig haft ett så stort utbud i Sollentuna som nu. I vissa områden finns det fler bostäder än köpare för tillfället, berättar Victor Mastaeli, fastighets­mäklare på Notar.

Alla tre mäklare som Vi i Sollentuna pratat med är överens – efter den 1 mars kommer marknaden att stabiliser­a sig.

– Jag tror att vi kommer att få en sundare marknad när den väl sätter sig på en rimlig nivå, tror Victor Mastaeli.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? TILL SALU. Utbudet av lägenheter är historiskt stort.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD TILL SALU. Utbudet av lägenheter är historiskt stort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden