Mitt i Sollentuna

ALLT FÄRRE lämnar blod

Varje minut går det åt en blodpåse i den svenska sjukvården. Samtidigt fortsätter antalet blodgivare sjunka. – Alla blodgruppe­r behövs, säger Lisa Håkansson, sjuksköter­ska på Blodbussen. Allt färre lämnar blod

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R PressReade­r.com +1 604 278 4604 ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY COPYRIGHT AND PROTECTED BY APPLICABLE L

Bara i Stockholms län används ungefär hundra liter blod varje dag. Sjukvården är beroende av att människor lämnar blod. Men antalet blodgivare sjunker för varje år.

2015 lämnade cirka 43 086 personer blod. 2017 hade den siffran sjunkit till drygt 40 000 – en minskning med nästan 3 000 blodgivare.

– Det är ont om blodgivare och har varit lite ont om blodpåsar en tid nu. Vi har lyckats lösa det och hjälpas åt mellan landstinge­n när det krävts – men vi behöver fler blodgivare, säger Lisa Håkansson, sjuksköter­ska på Blodbussen.

Tillgången på alla blodgruppe­r behöver bli större.

– Många tänker att ”jag har ju en så vanlig blodgrupp så det behövs säkert inte”. Men när den är vanlig så finns det ju fler som är i behov av den. Alla blod- grupper behövs. Är det någon speciell blodgrupp vi behöver mer av så skickas sms ut till personer som har den blodgruppe­n.

– Tyvärr finns det en hel del myter också. Att man inte får äta några några mediciner om man är blodgivare till exempel. Oftast är det inga problem, berättar Lisa Håkansson.

Att antalet blodgivare sjunker är inte unikt för Sverige. Även globalt sett blir givarna färre. En förklaring i Sverige tror Karolina Blom Wiberg, kommunikat­ionsansvar­ig på Blodcentra­len, är den avskaffade värnplikte­n.

– Förr var värnplikte­n en naturlig väg in i blodgivand­et. Vi behöver bli bättre på att nå unga, och framför allt de unga männen, säger hon i ett pressmedde­lande.

Lisa Håkansson tror att våra förändrade levnadsvan­or är en annan förklaring.

– Vi reser mer och en period efter en resa till ett annat land måste man vänta lite med att lämna blod. Samma sak gäller efter att ha gjort piercingar och tatueringa­r.

Fler kvinnor anmäler sig som blodgivare än män. Förra året var 55 procent av de nyanmälda givarna kvinnor. I åldrarna 18-20 var skillnaden ännu större med 63 procent kvinnor.

Margareta Stark passar på att besöka blodbussen den dagen den har stannat vid Stinsen. Det här är den sextonde gången hon lämnar blod.

Hon ligger och dricker lite saft medan hon väntar.

– Jag jobbar i närheten så det underlätta­r väldigt mycket. Det kostar ingenting annat än lite tid. Och kan det vara till hjälp för någon annan så är det värt det.

”Kan det vara till hjälp för någon annan så är det värt det.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? BLOD. Margareta Stark passar på att besöka blodbussen vid Stinsen.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD BLOD. Margareta Stark passar på att besöka blodbussen vid Stinsen.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? BLODGIVARE. Margareta Stark har lämnat blod 16 gånger.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD BLODGIVARE. Margareta Stark har lämnat blod 16 gånger.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SKÖTERSKA. Lisa Håkansson, sjuksköter­ska på Blodbussen, hoppas fler ska bli blodgivare.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SKÖTERSKA. Lisa Håkansson, sjuksköter­ska på Blodbussen, hoppas fler ska bli blodgivare.
 ??  ?? STINSEN. Blodbussen stannar regelbunde­t vid bland annat Stinsen och Satelliten i Sollentuna.
STINSEN. Blodbussen stannar regelbunde­t vid bland annat Stinsen och Satelliten i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden