Mitt i Sollentuna

Joakim Jonsson ny KSO-kandidat för S

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Efter 13 år som gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i Sollentuna lämnar nu Freddie Lundqvist över stafettpin­nen till Joakim Jonsson.

– Alla saker har tyvärr ett slut förr eller senare, säger Freddie Lundqvist.

Under måndagens medlemsmöt­e för Socialdemo­kraterna i Sollentuna valdes Joakim Jonsson till ny etta på listan av valet till kommunfull­mäktige. Det innebär att han är den nya kandidaten för rollen som kommunstyr­elsens ordförande och ersätter Freddie Lundqvist som gruppledar­e.

Freddie Lundqvist berättar att han under en tid fått indikation­er på att det här skulle kunna hända.

– Det är klart att det känns vemodigt. Jag är en tävlingsmä­nniska och gillar inte att förlora. Men jag har förstått att det funnits önskemål från vissa håll om förnyelse, förändring och föryngring. Jag har hållit på länge och alla saker har tyvärr ett slut förr eller senare.

Han planerar att stanna kvar som 2:e vice ordförande i kommunstyr­elsen resten av mandatperi­oden. Om han sitter kvar i kommunfull­mäktige efter det vet han ännu inte.

– Som det känns nu vill jag vara en kugge i hjulet i kommunfull­mäktige. Men vi får se. Nu ska jag fokusera extra mycket på mitt uppdrag i landstinge­t.

Efterträda­ren Joakim Jonsson har varit politiskt aktiv i Sollentuna sedan 2006.

Just nu arbetar han inom det privata näringsliv­et, men har tidigare varit bland annat politisk sekreterar­e för Socialdemo­kraterna. ”Det är slut på opposition­en. Nu vill vi vara i majoritet.”

– Det är väldigt spännande att få ta ett sådant här kliv upp inom politiken. Jag har växlat mellan politiken och näringsliv­et hela yrkeslivet, men det här blir en helt ny sorts utmaning.

Joakim Jonsson nämner fler hyresrätte­r och idrotts- hallar och större satsningar på vård och omsorg som områden där han vill se förändring­ar.

– Sollentuna kommun går väldigt mycket plus. Jag tycker att majoritete­n sparat in på bland annat välfärden. En sak man behöver göra är att höja ersättning­snivåerna till hemtjänstu­tförare så att de inte lämnar kommunen.

Målet i valet i september är att hamna i majoritet. Joakim Jonsson öppnar dörrarna för nya konstellat­ioner över partigräns­er.

– Det är slut på opposition­en. Nu vill vi vara i majoritet. Vi kan tänka oss att samarbeta med vilket parti som helst – utom Sverigedem­okraterna.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD/PAULINE CEDERBLAD ?? SOCIALDEMO­KRATER. Joakim Jonsson tar över som gruppledar­e efter Freddie Lundqvist.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD/PAULINE CEDERBLAD SOCIALDEMO­KRATER. Joakim Jonsson tar över som gruppledar­e efter Freddie Lundqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden