Mitt i Sollentuna

Ida fick inte spela i killarnas liga

Hänvisad till tjejernas motsvarigh­et Stålbuckla­n

- Anders Ekström 070-78 78 702 anders.ekstrom@ direktpres­s.se

Trots att den lovande målvakten Ida Boman spelar med killar för jämnan fick hon inte ens chansen att försöka spela till sig en plats i ”TVpuckens” Stockholm nord-lag. Förbundet skyller nu på ett missförstå­nd.

Den 14-åriga målvakten Ida Boman har spelat med killar sedan hon började i Sollentuna HC vid fyraårsåld­ern. Den här säsongen har hon haft bästa räddningsp­rocent i U15-lagets serie (grupp A1).

Gängse mening i SHC och bland konkurrent­klubbar är att hon åtminstone borde fått försöka ta en plats till Stockholm nords lag i höstens ” TV-pucken”. Men så blev inte fallet. Ida fick inte ens komma och provträna.

I Stockholm ishockeyfö­rbunds inbjudan till ”visa upp sig tillfällen” inför ” TVpucken”, står det att aktuell målgrupp i år är pojkar U15 spelare (födda 2003). När lagkamrate­rna i SHC försökte övertyga ledningen om sin storhet på den öppna träningen i Åkersberga – satt bortsållad­e Ida på läktaren.

– Det känns surt att inte få vara med och testa som tjej fast man är tillräckli­gt bra. Jag känner att jag absolut hade möjlighete­n att ta en plats, säger Ida Boman som siktat länge på att försöka komma med i laget.

Motivering­en från förbundshå­ll är att ingen spelare får vara med i två distriktsl­ag. Ida är nämligen uttagen till tjejernas motsvarigh­et, Stålbuckla­n, som ska spelas i slutet på mars. Men Ida tror inte på den förklaring­en.

– Jag tror inte att det spelat någon roll om jag avsagt min plats i Stålbuckla­n. Det känns tråkigt att jag inte får vara med och försöka ta en plats till truppen bara för jag är tjej. Många undrar varför jag inte ens får vara med och visa upp mig.

– Samtidigt är jag såklart ändå stolt att få spela i Stålbuckla­n. Det är en viktig turnering för tjejhockey­n. Men jag hade gärna velat vara aktuell och välkommen i båda.

Idas pappa Leif har tagit strid i frågan och har bland annat skrivit ett öppet brev på Stockholms hockeyförb­unds facebooksi­da.

– Jag tycker det är en stor fråga och det är ett fall av diskrimine­ring. Förbundet anser att Stålbuckla­n är likvärdigt, men det är inte frågan här. Frågan är varför tjejer exkluderas till ” TVpucken” här i Stockholm, trots att reglerna säger att båda könen är välkomna, säger Leif Boman och fortsätter:

– Det handlar inte om någon kvotering. Men är de tillräckli­gt bra så ska de ha chansen att åtminstone få provspela. Detta är viktigt för framtidens hockeytjej­er.

2016 var målvakten Tindra Holm med Västerbott­en och tidigare har Erika Holst, Frida Nevalainen, Jenni Asserholt, Pernilla Winberg och Anna Wassdahl varit med i klassikern. Till hösten har Lova Blom chansen att komma med i Södermanla­nds lag. Dock har aldrig en tjej spelat i något av Stockholms två lag (nord och syd).

Under måndagen pratade Leif Boman i telefon med kanslichef­en för Stockholms ishockeyfö­rbund som vidhöll deras version om att ingen spelare får vara med i två distriktsl­ag samma år.

I ett mejl från en annan person inom förbundet har Leif Boman tidigare fått till svar att förbundet valt ” TVpucken” för pojkar och Stålbuckla­n för tjejer.

SHC-ledare har dessutom pratat med ansvarig tränare för ” TV-pucken”-laget som undrat varför inte Ida kom och provtränad­e. Men då hade förbundet redan stoppat henne.

Sent på måndagseft­ermiddagen hörde Stockholms ishockeyfö­rbund ordförande, Göran Tidström, av sig med en annan förklaring.

– Ingen blir kallad på de öppna träningarn­a, utan man anmäler sig. De som tar ut laget har full koll och vet även vilka som är aktuella. Det verkar tyvärr ha varit en del missförstå­nd kring detta, säger ordförande­n.

Stockholm har aldrig haft en tjej i sina lag, men för ett par år sedan var Sofia Reideborn högaktuell.

– ” TV-pucken” är öppen för pojkar och flickor och vi är även stolta över att ha distriktsl­ag för båda könen av hög kvalité. Vi vill givetvis ha de bästa spelarna med i respektive lag. Ida Boman har fått höra att man inte får spela i båda lagen samma år och att om man spelar Stålbuckla­n är det kört med ” TV-pucken”. Hon fick heller inte komma och provträna som tjej. Vad säger du om det?

– Ytterligar­e ett missförstå­nd, inga dörrar är stängda. Visserlige­n krockar vissa läger med varandra, men är man tillräckli­gt bra så finns chansen att spela båda. Det är samma målvaktstr­änare (Valentina Lizana Wallner) och skulle hon bedöma att Ida har chansen att ta en plats även i killarnas lag så finns möjlighete­n, säger Göran Tidström. Man kan tolka det som att ni stängt dörren för tjejer om man tittar på hur uttagnings­processen gått till. Vad säger du om det?

– Vi har inte tagit några beslut att stänga ute tjejer. Ida är sedd av ansvariga ledare och är en duktig och ambitiös målvakt. Förhoppnin­gsvis blir hon positivt stimulerad av Stålbuckla­n och dörren är dessutom fortfarand­e öppen till ” TVpucken”. Man måste självklart vara extra bra för att komma med i ” TV-pucken”, och är hon det så kommer hon komma med.

– Detta är ett missförstå­nd i kommunikat­ionen och i så fall tar vi till oss det. Det har inte varit någon illvilja att vara begränsand­e. Vi vill vara ”all inclusive” i vår verksamhet.

”Detta är ett missförstå­nd i kommunikat­ionen och i så fall tar vi till oss det. Det har inte varit någon illvilja att vara begränsand­e.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? DRÖM. Ida Boman har länge drömt om att spela ”TV-pucken” men blev ratad i ett första skede.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM DRÖM. Ida Boman har länge drömt om att spela ”TV-pucken” men blev ratad i ett första skede.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden