Mitt i Sollentuna

LEOS VÄG TILLBAKA TILL LIVET

Med det långa håret och hörlurarna runt nacken ser han ut som vilken tonårsgrab­b som helst. Men för tre år sedan kallades hans fall ett mirakel. Nu är Leo Wågberg i Silverdal på väg tillbaka.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Nu har hans mamma skrivit en bok om vägen tillbaka

Hans mamma Linn Wågberg har skrivit en bok om olyckan som förändrade hela familjens liv.

– Man är med om några avgörande ögonblick i livet. Leos födelse var ett sådant, olyckan ett annat. För mig är det som hände för tre år sedan år noll, säger Linn Wågberg.

Hennes bok har fått titeln ”Himlen måste sakna en ängel”. Det är också namnet på den sång hon skrev när Leo föddes för snart 18 år sedan.

– På sätt och vis gick vi igenom samma process igen. Under rehabilite­ringen fick jag mata honom, han fick lära sig att gå. Det var som om Leo föddes på nytt.

I sommar är det tre år sedan Leos kanot välte under ett konfirmati­onsläger vid Ånnsjön i Åre. Leo låg medvetslös under vattenytan i över två timmar i iskallt vatten. Han var kliniskt död när han flögs till norska Trondheim, där det fanns en nyinstalle­rad, toppmodern hjärt-lungmaskin ( ECMOutrust­ning). Efter sex timmars hjärtstill­estånd kunde Leos hjärta startas igen.

Ingen visste vilken Leo som skulle vakna upp – om han någonsin skulle vakna. Och i så fall, hur allvarliga var skadorna?

Efter tolv dagar väcktes Leo ur koman och sa sina första ord:

– Mamma, jag är sugen på glass. ”Vi har fått en ny släkt däruppe i byn.”

Där började vägen tillbaka. Bit för bit. Redan på sjukhuset hade Linn Wågberg börjat göra anteckning­ar.

– Under den mest akuta perioden fick jag blanka sidor av personalen. ”Skriv ner vad som händer”, sa man.

I början skrev Linn bara korta noteringar som ”Leo opereras i dag”. Men med tiden blev meningarna längre, fick sammanhang och för drygt ett år sedan var det ett färdigt bokmanus.

– Jag kände att historien måste berättas. Det finns hopp även när det ser som mörkast ut.

Boken handlar mycket om hur det är att gå vidare.

– Sorg handlar ju om att sakna det som aldrig blev. Jag vet inte hur våra liv hade sett ut om olyckan aldrig inträffat. Men det tjänar ingenting till att fråga varför. Det går inte att backa bandet. Livet handlar om att leva utifrån de förutsättn­ingar som finns.

– Leo är inte samma person som innan olyckan. Men det är inte jag eller någon annan i familjen heller. Jag sörjer den del av honom som inte kom tillbaka men är så glad och tacksam för det liv som ändå blev.

Leo har problem med närminnet och orienterin­gsförmågan. Höger fot gör ont och fungerar inte som den ska. Snart är det dags för en operation.

Men annars är han som vilken annan tonårskill­e som helst. Han pluggar, hänger framför datorn, spelar gitarr, lyssnar på musik – och kör moped.

– Jag vet vad jag kan och inte kan. Det är ingen ide att grubbla. Jag lever i nuet, säger Leo.

Leo fick gå om nian, men nu läser han första året på den kommunala gymnasiesk­olan Stockholm Science Innovation School i Kista. Vissa ämnen som kräver inlärning är knepiga på grund av problem med närminnet.

– Men matte fungerar bra. Det är lite formler men det mesta handlar om logik.

Olyckan tänker han aldrig på.

– Bara när den ställer till problem. Som när jag kliver på något med foten.

”Det är ingen ide att grubbla. Jag lever i nuet.”

Det finns bara en sak Leo inte gör – trots att han kan.

– Jag simmar aldrig i öp-

pet vatten. Badkaret räcker för mig.

Familjen Wågberg har återvänt flera gånger till byn Ånn i Jämtland och träffat fjällrädda­rna Jens Göransson och Marcus Stålnacke som hittade den nerkylda Leo i sjön. Det har blivit känslomäss­iga återseende­n.

– Vi har fått en ny släkt däruppe i byn, säger Linn.

På sjukhuset i Trondheim har de två maskinerna som räddade livet på hennes son och hans kamrat fått officiella namn.

– Maskinerna som fortsätter rädda liv har döpts till ”Leo” och Gabriel”. Är det inte fantastisk­t? Jag blir varm i hjärtat när jag tänker på det, säger Linn.

I boken skriver hon: ”Det krävs en hel hög hjältar för att rädda liv och åstadkomma mirakel. I mitt hjärta finns de alla för evigt!” Och om sin son: ”Hjälten av alla hjältar. Kämpen av alla kämpar.”

Linn Wågbergs bok ”Himlen måste sakna en ängel” ges ut på Norstedts förlag.

Hennes sång med samma namn finns på Spotify.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TILLBAKA. Det var här det hände, Ånnsjön i Åre. Leo och och hans familj har återvänt flera gånger och blivit nära vänner med byborna.
FOTO: PRIVAT TILLBAKA. Det var här det hände, Ånnsjön i Åre. Leo och och hans familj har återvänt flera gånger och blivit nära vänner med byborna.
 ??  ?? HOPP. Linns anteckning­ar om Leos olycka växte till en hoppfull bok.
HOPP. Linns anteckning­ar om Leos olycka växte till en hoppfull bok.
 ??  ?? BO. Linn Wågberg har skrivit en bok om olyckan som förändrade
BO. Linn Wågberg har skrivit en bok om olyckan som förändrade
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? VÄGEN TILLBAKA. Leo Wågbergs mamma Linn har nu skrivit en bok om tiden efter den svåra olyckan då Leo var nära att mista livet.
FOTO: LEIF OLDENBURG VÄGEN TILLBAKA. Leo Wågbergs mamma Linn har nu skrivit en bok om tiden efter den svåra olyckan då Leo var nära att mista livet.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? så många liv.
FOTO: LEIF OLDENBURG så många liv.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KAMP. Under flera veckor svävade Leo mellan liv och död.
FOTO: PRIVAT KAMP. Under flera veckor svävade Leo mellan liv och död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden