Mitt i Sollentuna

Alltfler klagar på busschauff­örer

Alltfler stockholma­re anmäler att de blivit dåligt bemötta av stadens busschauff­örer. Missnöjet ökar än mer när det gäller bussar som avgår före utsatt tid.

- Patrik Wirén Mer om förarnas situation på 12.

”Kund är 12 år gammal och skulle till skolan och var sist i kön att gå på bussen. Chauffören stänger då dörren och kör i väg.”

Vittnesmål­en ovan är ett av åtskilliga som förmedlats till SL:s kundtjänst det senaste året. Förra året inkom 2 734 klagomål gällande just bemötandet inom Stockholms län, vilket är 430 fler än året innan. Det innebär att SL får in 7-8 anmälninga­r varje dag och Per Hallberg, kommunikat­ör på SL, säger att de tar saken på största allvar.

– Jag vill inte spekulera i vad ökningen kan bero på, men vi följer upp det väldigt noga och återrappor­terar till operatörer­na. Det här är verkligen ingenting vi tar lätt på, säger han. Tre företag

kör bussarna i Stockholms län: Arriva, Keolis och Nobina. Izhak Dan, kommunikat­ör på Arriva, bekräftar att företaget fått in fler klagomål under 2017.

– Det kan bero på att det är lättare att lämna synpunkter, att människor är mer benägna att lämna klagomål eller att de har högre förväntnin­gar. Det kan också handla om förare som är stressade eller missförstå­nd mellan förare och resenär, säger han. Arbetar förarna under stor stress? – Jag tror en del upplever jobbet som tuffare i dag än för fem år sedan. Det är till exempel många fler bilar på vägarna, konstatera­r han.

Missnöjet ökar än mer när det gäller bussar som avgår före utsatt tid.

– För tidiga bussar ska inte inträffa överhuvudt­aget och det kan leda till att operatören får en bot. Man ska helt enkelt kunna lita på busstabell­en och att bussen inte avgår tidigare eller senare än utsatt. Just detta ser vi väldigt allvarligt på, säger Per Hallberg på SL.

 ??  ?? INTE ÖVERRASKAD. Abbas Omrani, 61 år, har arbetat som busschauff­ör i Stockholm sedan 1990. Han är inte överraskad över klagomålen och saknar den yrkesstolt­het som fanns förr.
INTE ÖVERRASKAD. Abbas Omrani, 61 år, har arbetat som busschauff­ör i Stockholm sedan 1990. Han är inte överraskad över klagomålen och saknar den yrkesstolt­het som fanns förr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden