Mitt i Sollentuna

Kaféet där alla pratar svenska

Flera gånger i veckan samlas gamla, och nyinflytta­de Sollentuna­bor för att lära, och lära ut, svenska. Intresset för språkkafét är så stort att volontärer­na behöver bli fler.

- Pauline Cederblad

Vad det är för väder idag och vad klockan är och dagens datum avhandlas medan de uttalas högt, skrivs upp på tavlan och förklaras. Ämnena skiftar snabbt. Volontären Christer Lundberg går in på köksredska­p. Han plockar upp en visp, en stekspade och ett deciliterm­ått som gruppen lär sig namnen på, eller repeterar om de redan kan det.

En av deltagarna är en tjej från Irak som bara bott i Sverige i sju månader. Hon pratar redan närmast flytande svenska och berättar att hon utöver sina SFI-studier, som hon nästan är klar med, övar på orden hon lär sig under de här sessionern­a framför spegeln varje kväll. Träna Svenska är ett språkkafé som arrangeras av Röda Korset. Två dagar i veckan är de här, på Sollentuna bibliotek, och en dag i veckan hålls en likadan grupp i Edsberg. Och intresset är stort. De flesta dagar hade fler volontärer behövts. Den här dagen är de bara tre.

– Vi är runt 15 volontärer sammanlagt. Men vi behöver verkligen fler. Det är ett väldigt roligt uppdrag, så vill man göra en insats tyck- er jag verkligen att man ska ge det en chans, uppmanar Carina Bindzau som är den som samordnar träffarna.

Gruppen delas upp beroende på hur mycket svenska deltagarna redan kan. Christer Lundberg håller i den mer avancerade gruppen. En våning ner i Ny i Sverige-rummet sitter volontärer­na och hjälper till med SFI-läxor, läser böcker eller har vanliga avslappnad­e samtal. Där kan de som har mindre svenskkuns­kaper börja från grunden.

Tadiwos Weldmanes som ursprungli­gen kommer från Eritrea skrattar när han får frågan hur ofta han kommer hit. – Varje gång! svarar han. – SFI-klasserna har mel- lan 30 och 40 elever. Där jobbar vi mest med att läsa och skriva. Att prata övar man inte lika mycket på. Och det är jättevikti­gt, förklarar Berhane Tekie, som sitter bredvid.

Men träffarna fyller också en social funktion.

– Många av de här människorn­a är svältfödda på kontakt med svenskar. De träffar i första hand eleverna i sin SFI-klass och får inte så många andra kontakter, menar Christer Lundberg.

 ??  ??
 ??  ?? STUDIER. Två dagar i veckan hålls träffarna på Sollentuna bibliotek.
STUDIER. Två dagar i veckan hålls träffarna på Sollentuna bibliotek.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? MÖTEN. Röda Korsets Träna Svenska är mycket populärt.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD MÖTEN. Röda Korsets Träna Svenska är mycket populärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden