Mitt i Sollentuna

Ska man förbjuda mobiler i skolan?

Mobilförbu­d i skolan är en het politisk potatis inför valet. Många skolor har redan plockat bort mobilerna, men att förbjuda helt ser de inte behov av.

- Pauline Cederblad

mobiltelef­onerna får användas under skoltid beror på vilken årskurs som eleverna går i. De yngre eleverna får lämna in sina telefoner på morgonen. Sedan ligger de inlåsta tills det är dags att gå hem.

De elever som går på fritids kan också lämna in sina telefoner där på morgonen. Då får de hämta ut telefonen när de ska gå hem från fritids. Ibland lite tidigare också, men bara ifall fritidsper­sonalen har godkänt det den dagen.

För högstadiet är det mobilfria lektioner som gäller. I början av varje lektion samlas alla telefoner in i en korg av läraren. Där får de ligga under hela lektionen, för att minska risken att eleverna distrahera­s.

– Det är klart att mobilen är ett störningsm­oment och något som kan splittra uppmärksam­heten, menar Paulina Pastene Skaneby, biträdande rektor på skolan.

De har haft mobilfritt på skolan i ungefär två år. De skickade då ut en enkät till eleverna, som fick tycka till om mobiltelef­onerna är ett störningsm­oment eller inte. De som tyckte att de var besvärande var ungefär hälften.

Den andra hälften hade inga problem med mobiler i skolan.

– Så vi körde mobilförbu­d på prov i ungefär två veckor. Sedan fick eleverna utvärdera igen. Vi pratade samtidigt med eleverna om vad forskninge­n säger om att multitaska – och hur inlärninge­n ser ut när uppmärksam­heten splittras, säger Paulina Pastene Skaneby.

När de nya reglerna sedan infördes var det inte under några större protester från eleverna. Viktigast är att hålla samma linje hela tiden, tror hon.

– Om bara några lärare samlar in telefonern­a blir det otydligt. Men gör alla det, och vi håller oss till det, så är det inga problem. Samtidigt är mobiltelef­onerna en stor av ungas vardag – något man inte kan bortse ifrån. – När jag som äldre an-

vänder mobilen kliver jag in i en annan verklighet. När unga lägger ner telefonen kliver de ur sin verklighet. Vi måste ha förståelse för det. Barnen måste istället få lära sig ett bra förhållnin­gssätt till sina telefoner från tidig ålder.

Men behövs det ett poli- tiskt beslut på nationell nivå för att styra mobilens vara eller icke vara i klassrumme­t? Nej, om du frågar Paulina Pastene Skaneby.

– Varje rektor kan inrätta ordningsre­gler på sin skola. Det är bättre att varje skola får hitta en modell som fungerar på sin skola. Och det har många redan gjort. Om man förbjuder det här – vad blir nästa grej man måste förbjuda? Utveckling­en går ju framåt hela tiden. Det är en för liten fråga för att det ska behövas ett politiskt beslut kring det. En ickefråga.

 ??  ?? GÄRDESSKOL­AN. Paulina Pastene Skaneby, biträdande rektor på Gärdesskol­an.
GÄRDESSKOL­AN. Paulina Pastene Skaneby, biträdande rektor på Gärdesskol­an.
 ??  ?? DISTRAKTIO­N. I två år har mobiler samlats in under lektionern­a.
DISTRAKTIO­N. I två år har mobiler samlats in under lektionern­a.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? av alla högstadiet­s lektioner samlas mobilerna in.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD av alla högstadiet­s lektioner samlas mobilerna in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden