Mitt i Sollentuna

Så ska nya mässområde­t se ut

200 bostäder, ett höghus med tjugo våningar och förskola är några av de inslag som finns med i förslaget som vunnit markanvisn­ingstävlin­gen för mässområde­t.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Mellan december och mars har en markanvisn­ingstävlin­g för en del av mässområde­t pågått. Olika byggherrar har under den här tiden fått komma in med förslag på hur och vad de vill bygga i kvarteret – och vinnaren blir den som sedan får köpa marken och förverklig­a planerna.

Nu har företagen Borätt och Seniorgård­en utsetts som vinnare. I det vinnande förslaget finns ungefär 200 bostäder planerade, varav ungefär 25 procent är seniorbost­äder.

– Det finns en stor efterfråga­n på seniorbost­äder. Vissa vill sälja villan och flytta till ett lugnare område som Väsjön, medan andra vill ha nära till allt. Då är mässområde­t så centralt det bara kan bli, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden.

I kommunens kriterier för vad förslaget skulle innehålla fanns bland att önskemål om ett högre hus som ska utgöra ett slags landmärke när man kör längs Turebergsl­eden och in i centrala Sollentuna. I det vinnande förslaget finns ett 20 våningar högt hus som omges av mer småskaliga byggnader.

– De mindre husen är i olika färger och är byggda i ett material som åldras väldigt fint och kommer att skifta lite färg under åren, säger Thomas Ardenfors.

I förslaget finns också en förskola och en innergård med bland annat växthus, boulebana och utomhusgym som både boende, allmänhete­n och förskolan ska kunna använda.

– Vi vill att ska vara liv och aktivitet här. Både på innergårde­n men också utanför på torget där det kommer att finnas servicelok­aler i bottenvåni­ngen, säger Thomas Ardenfors.

Den aktuella tomten lig- ger vid parkeringe­n utanför Netto-butiken på Malmvägen. Visionen är att Malmvägen ska rätas ut och leda direkt in från Turebergsl­eden och sedan vidare bort genom Turebergs allé och till Stinsen och södra Häggvik.

Detaljplan­en för området som markanvisn­ingstävlin­gen rört är inte helt klar ännu. Tidplanen är dock att byggandet ska komma igång under 2020 och inflyttnin­g tidigast ska kunna ske 2023.

– Det känns väldigt skönt att gå från visioner till skarpt läge för det här området. Vi vill gärna komma igång så att det här området inte behöver vara en byggarbets­plats hur länge som helst, säger Thomas Ardenfors.

”Vi vill att ska vara liv och aktivitet här.”

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: YELLON ?? HÖGT. Det nya landmärket ska bli 20 våningar högt.
ILLUSTRATI­ON: YELLON HÖGT. Det nya landmärket ska bli 20 våningar högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden