Mitt i Sollentuna

Varg på Bögs gård – djuren plockades in

I veckan har en varg observerat­s i närheten av Bögs gård. Bonden Anders Ström tog det säkra för det osäkra och plockade in både lamm och hästar. Kalvarna övervakas nu med kamera.

- Pauline Cederblad

Under onsdagsmor­gonen gick det rykten om att en varg hade synts vid Fäbodatrak­ten på Järvafälte­t. Anders Ström som driver Bögs gård var tveksam till om det verkligen stämde, men tog ändå in lammen för säkerhets skull. Under eftermidda­gen visade sig ryktet stämma.

– Plötsligt såg vi en varg springa genom hästhagen och ut mot E4 vid Häggvik. Den insåg nog att det var mycket trafik där för efter en stund kom den tillbaka och sprang över gårdsplane­n, bara hundra meter ifrån oss, säger Anders Ström.

Nu har de vidtagit flera försiktigh­etsåtgärde­r på gården för djurens skull. Lammen får fortsatt vara inne, hästarna har plockats in och kalvarna kameraöver­vakas.

– Vi hade egentligen tänkt släppa ut kalvarna på grönbete nu i helgen eftersom vi har foderbrist. Men nu kanske vargen uppehåller sig här några dagar så vi får nog fortsätta hålla de inne. Men dit kan egentligen en varg hoppa in, så det är därför vi har kameraöver­vakning av dem. Vi är lite oroliga för katterna också som går omkring fritt på gården, så måste ta in dem över natten, säger Anders Ström.

Även om han är orolig för djuren var det en häftig upplevelse.

– Man kan tycka att en schäfer är stor, men det var ingenting i jämförelse. Väldigt mäktigt.

Trots att det råder koppeltvån­g för hundar nu är det inte alla som följer det – något Anders Ström rekommende­rar särskilt starkt nu.

– Man ska nog vara lite försiktig med sin hund i de här trakterna just nu och definitivt hålla de kopplade.

 ?? FOTO: ANDERS STRÖM ?? VARG. Anders Ström lyckades fånga vargen på bild när den sprang förbi gården.
FOTO: ANDERS STRÖM VARG. Anders Ström lyckades fånga vargen på bild när den sprang förbi gården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden