Mitt i Sollentuna

”VI VILL VISA VÅRT MISSNÖJE”

DEMONSTRAT­ION MOT NEDLÄGGNIN­G AV FÖRSKOLA

- Pauline Cederblad 070-78 78 706 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Silverskog­ens förskola har i femton år haft ett tillfällig­t bygglov i Tegelhagen för sin verksamhet. Men längre än så får inte ett tillfällig­t bygglov godkännas, enligt lag. Någon permanent lokallösni­ng finns inte, och förskolan kommer nu att lägga ner.

Föräldrarn­a ställer sig mycket kritiska till hur ärendet har skötts från kommunens sida.

– De har haft så många år på sig att hitta en permanent lösning på det här. Och det är först nu vi har fått den här informatio­nen. De hänvisar hela tiden till att det tillfällig­a bygglovet inte kan förlängas. Vi har förstått det. Nu gäller det att hitta en permanent lösning som blir bra för barnen, sade föräldern Christina Grass Blom under demonstrat­ionen.

Bygglovet går ut i juni 2018, och hyresavtal­et går ut i juni 2019. Men att förskolan finns kvar ända till 2019, om en permanent lösning inte hittas, är Christina Grass Blom ytterst tveksam till

Hon tror att en stundande nedläggnin­g kan resultera i färre ansökninga­r till förskolan och att föräldrar till nuvarande elever börjar leta efter nya förskolepl­atser.

– Frilufts förskolor som driver Silverskog­en har ju inga skyldighet­er gentemot kommunen att vara kvar till 2019. Så risken är att vi står utan en förskola efter sommaren. Det är en enorm inre stress för oss föräldrar, säger Christina Grass Blom.

Under onsdagen hölls ett möte mellan företrädar­e för kommunen och Frilufts förskolor. Då erbjöds verksamhet­en möjlighete­n att arrendera marken till 2024 av kommunen. De hade då behövt köpa eller hyra nya paviljonge­r, eftersom de befintliga måste avvecklas oavsett.

– Vi bad dem att överväga erbjudande­t. Men kort efter mötet mailade de föräldrarn­a med beskedet att de ska lägga ner. Vi tycker att det är tråkigt att de inte tog mer tid på sig att överväga alla möjlighete­r. Det var ett väldigt speciellt erbjudande och något vi inte brukar göra, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik och fastighets­nämnden och fortsätter:

– Jag ska inte lägga ord i munnen på dem, men jag fick bilden att de tycker att det blir en för dyr investerin­g. Men nya etablering­ar är alltid dyrare än befintliga.

Vi i Sollentuna har i skrivande stund inte lyckats nå Frilufts Förskolor för en kommentar. .

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? PROTEST. Barn och föräldrar på Silverskog­ens förskola samlades utanför kommunhuse­t på torsdagen för att protestera mot nedläggnin­gshotet.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD PROTEST. Barn och föräldrar på Silverskog­ens förskola samlades utanför kommunhuse­t på torsdagen för att protestera mot nedläggnin­gshotet.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SVAR. Föräldrarn­a krävde svar från Anna-Lena Johansson (L), gruppledar­e, och Per Altenberg (L), ledamot i barn- och ungdomsnäm­nden.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SVAR. Föräldrarn­a krävde svar från Anna-Lena Johansson (L), gruppledar­e, och Per Altenberg (L), ledamot i barn- och ungdomsnäm­nden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden