Mitt i Sollentuna

Emma åter i Bajen

Emma Jansson är tillbaka där elitkarriä­ren tog fart. Efter två år på annat håll har nu 21-åringen återvänt till Södermalm. – Helt rätt val, det känns riktigt kul att vara tillbaka i Bajen, säger Norrvikent­jejen.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Ibland har man marginaler­na med sig, andra gånger inte. 2015 var ett år då Hammarbys fotbollsda­mer inte hade det. Nykomlinge­n hade gjort det okej i damallsven­skan och hade chansen att klara sig kvar. Men med ett (!) ynka mål åkte Bajen ur högsta serien.

Anfallaren Emma Jansson, som gjorde fyra mål 2015, valde då att flytta från söder. Ny klubb blev damallsven­ska Eskilstuna där hon visserlige­n började bra, men fick sedan nöta mycket bänk på hösten. Därför blev det KIF Örebro 2017. Det blev dock ett tungt år i Närke.

– Ja, det var en väldigt lång säsong, säger Emma med en stor suck. Det var väldigt jobbigt mentalt.

Örebro åkte, mot alla odds, ur högsta serien.

– Ingen trodde att vi skulle åka ur, men så blev det. Vi hade bra lag på pappret men fick inte till det. Det var väldigt tråkigt för alla inblandade.

För Emma blev det ändå fem mål för jumbon.

– Det gick helt okej, jag fick mycket förtroende och det var skönt få att spela varje match. Jag utvecklade­s inte så mycket som jag ville, men jag tycker ändå det var lärorikt, säger Emma som är uppvuxen i Norrviken.

Efter tre säsonger i damallsven­skan ville 21-åringen fortsätta i högsta serien även i år. Och valet blev enkelt. Emma återvände ”hem” till söder igen.

– Bajen var det bästa alternativ­et och det känns bra att vara tillbaka här och i Stockholm. Jag tror mycket på deras sätt att jobba och det känns bra att komma tillbaka till nyrenovera­de Kanalplan, säger hon och blickar ut över sin nygamla hemmabana i hjärtat av Södermalm.

IFK Sollentuna-fostrade Emma kom till Hammarby redan 2012, då i norrettan, och var i söderklubb­en till

”Bajen var det bästa alternativ­et.”

den bittra degraderin­gen från eliten oktober 2015.

– Det är nästan samma gäng då som nu, det är en mycket stark sammanhåll­ning här. Jag tycker det är en fantastisk kultur både på och utanför plan. Bajen-fansen är med oss jämt vilket påverkade beslutet att komma tillbaka. Helt rätt val för mig att återvända. Har du förändrats mycket som spelare sen sist du var här?

– Ja, det är ganska stor skillnad. Jag har ju tre allsvenska säsonger i benen och är mer fysisk nu och tar för mig mer. Jag vet mina styrkor och tar mera avslut, gärna utanför straffområ­det.

Förra säsongen kom de grönvita – något överraskan- de – sjua i damallsven­skan.

– Att bli sjua var otroligt starkt och vi är väldigt starka ihop och gör varandra bra. Det är nyckeln till framgång, vi har inte det bästa laget på pappret men när alla jobbar för varandra är vi svårslagna.

Hammarby har börjat säsongen starkt och vunnit två av tre i inledninge­n. Emma gjorde mål redan i premiären (4-2 mot Limhamn). Men hon missade match två på grund av skada, i årets tredje match fick hon ett 20 minuters inhopp.

– Det känns skönt att börja med två raka segrar och att få göra mål. Det skapar bra arbetsro att bygga vidare på för oss. Vi är återigen tippade att åka ur, så det är bra för oss att bevisa alla motsatsen. Vi har alla en bra känsla för 2018. Vad är dina egna mål med 2018?

– Göra det bättre än tidigare, utvecklas och vara en tongivande spelare för Bajen. Och givetvis göra fler mål än förra årets fem.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? LANDSLAGET. Emma var med U23-landslaget nyligen på La Manga och har mängder med flick- och juniorland­skamper för Sverige på kontot. Även ett EM-guld med F19 2016.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM LANDSLAGET. Emma var med U23-landslaget nyligen på La Manga och har mängder med flick- och juniorland­skamper för Sverige på kontot. Även ett EM-guld med F19 2016.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? OFFENSIV. I Bajen har Emma spelat både centralt anfall och ytteranfal­l i 4-2-1-3–uppställni­ngen. Hon trivs i båda rollerna.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM OFFENSIV. I Bajen har Emma spelat både centralt anfall och ytteranfal­l i 4-2-1-3–uppställni­ngen. Hon trivs i båda rollerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden