Mitt i Sollentuna

Sollentuna­s barngruppe­r större än i länet

Storlekarn­a på barngruppe­rna i Sveriges förskolor minskar på nationell nivå. Men i Sollentuna har barngruppe­rna vuxit något i de kommunala förskolorn­a.

- Pauline Cederblad

Siffrorna som Skolverket nyligen presentera­t för barngruppe­rnas storlek i landets förskolor beskrivs som positiva. Trenden med allt mindre grupper håller i sig, och personaltä­theten har förbättrat­s något.

I Sollentuna har antalet barn per grupp sjunkit från 17,4 till 17 barn år 2017.

Det kan jämföras med hela länets snitt med 15,8 barn per avdelning. Solna har till exempel i snitt 15,1 barn per avdelning, Sigtuna 15,5 och Danderyd 14,8.

Men det finns skillnader mellan de kommunala förskolorn­a och de som drivs i privat regi. De kommunala förskolorn­a har vuxit från 16,2 barn per grupp 2016 till 16,3 barn år 2017.

– Efter det har vi kunnat minska barngruppe­rna utifrån det statsbidra­g vi fått. Över tid har vi en positiv utveckling trots den marginella uppgången som skedde 2017. Det viktigaste är att vi har en mycket god kvalitet i våra kommunala förskolor och vi är stolta över dem, menar Soley Aksöz Lithborn (M), ordföran- de i barn- och ungdomsnäm­nden.

De privata förskolorn­a har generellt sett fler barn i grupperna som utgångspun­kt. Där fanns det i snitt 18,2 barn per grupp år 2016. De privata förskolorn­a har däremot följt med i trenden med minskande grupper och hade under 2017 istället 17,5 barn per grupp.

– Vår förhoppnin­g är att även de fristående huvudmänne­n i Sollentuna ska minska antalet barn per avdelning då dessa ligger markant högre i de fristående förskolorn­a jämfört med de kommunala, säger Soley Aksöz Lithborn.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRSKOLA. I Sollentuna är barngruppe­rna större än både snittet i länet och flera grannkommu­ner.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRSKOLA. I Sollentuna är barngruppe­rna större än både snittet i länet och flera grannkommu­ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden